-T Türkiye'de tasarım tarihi üzerine çalışan kişileri bir araya getirmek, ortak projeler geliştirmek, çalışma alanları belirlemek ve bu konularda araştırma ve yayın yapmak gibi amaçlar doğrultusunda oluşturulan ve ilk toplantısını İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde gerçekleştiren bir topluluktur.
'Online Journal of Design History and Philosophy' nin (http://www.designhistoryforum.org/) Türkiye bağlantısını oluşturmak istemesi ve bu amaçla, Osaka Üniversitesinden Prof. Haruhiko Fujita'nın bir günlük Türkiye ziyareti bir başlangıç oluşturmuş ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla, 3 Ağustos 2004 Salı günü, Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu İzmir Ekonomi Üniversites' nde ilk faaliyetini gerçekleştirmiştir.
1998 yılında Japonya'da kurulan "Tasarım Tarihi Forumu - Design History Forum" tasarımcıları, tarihçileri, felsefecileri, müze küratörlerini, öğrencileri, akademisyenleri ve konuyla ilgilenen herkesi biraraya getiren bir organizasyondur. Her toplumun kendi tasarım kültürü olduğu düşüncesindan yola çıkarak, kültürler arası iletişimi de artıracak olan bir tasarım tarihi platformunun oluşturulması hedeflenmektedir. Topluluğun danışma kurulunda İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu da bulunmaktadır. Bu topluluğun faaliyetlerinden biri olan "Tasarım Söylemi" (Design Discourse) ise, uluslararası bir yapıda, farklı kültürlerin buluşacağı ortak bir yayın ve düşünce platformudur.
Her yıl sonunda, internet ağı üzerinden yayınlanan tüm yazılar arasından seçilecek olanların basılması ve o ülkeye ait Yıllık Tasarım Söylemi Kitabının çıkartılması hedeflenmektedir. Bu yayın, yerel ve uluslararası bağlamda tüm katılımcılara dağıtılarak, kalıcı bir arşiv oluşturulacaktır. Böylece pek çok dilde yazılmış olan kaynakları içeren bir arşivin temelleri de atılmış olacaktır.
4-T Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğunun amaçlarından biri de, uluslararası bu tasarım topluluğunun Türkiye kısmını yürütmektir. Bu bağlamda İzmir Ekonomi Üniversitesinde düzenlenen bu ilk buluşma ile faaliyetine başlamıştır. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Osaka Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Haruhiko Fujita, öncelikli olarak bu topluluğun yapısını tanıtmış ve Tasarım Söylemi'ne (Design Discourse) değinmiştir. Fujita, web sayfası üzerinden örnekler ve genel bilgiler sunmuştur. Her ulusun kendi tasarım kültürüne sahip çıkması gereğini vurgulayarak sözlerine başlayan Fujita, toplumların modern tasarıma doğru yönelmesi sonucu, kendilerine ait tasarım kültürlerini yitireceklerini, bunun sonucunda da tüm dünyanın aynı tür tasarıma doğru gideceğini ve böyle bir dünyanın da sıkıcı bir dünya olacağını dile getirmiştir. Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu ise, farklı ülkelerdeki tasarımcıların ortak bir alan olarak kullanacağı bu platformun tasarım söyleminde küresel bir perspektif çizmeye yönelik önemli bir girişim olabileceğini ifade etmiştir.
Fujita'nın dilinden Tasarım Söylemi'ne katılım koşullarını ise kısaca şöyle: Öncelikli olarak ilk koşul Tasarım Tarihi Forumuna üye olmak. Ancak topluluğun gelişimini sağlayabilmek amacıyla, yalnızca 2004 yılına mahsus olmak üzere topluluk üyeleri harici katılım da kabul edilecektir. Tüm katılımcılar arasında ortak bir dil oluşturabilmek amacıyla web sitesinde makale yazım formatları ve şablonlar yer almaktadır.
İzmir Ekonomi Üniversitesinde yapılan toplantıya üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu'nun yanısıra fakültenin diğer öğretim görevlileri, İTÜ, ODTÜ ve İYTE' den akademisyenler katıldı. Katılımcıların soru ve önerileriyle de oluşan tartışma ortamında topluluğun faaliyetleri ve yeni görüşler değerlendirildi. Tasarım Tarihi Topluluğunun bu konuyla ilgili ortak bir platformda birleşmesi, böylece daha faydalı yayınlara ulaşılabileceğinin önemine değinildi.
Toplantı sonrası İEÜ restoranında öğle yemeğinde sohbet ve görüşme imkanı bulan katılımcılar, o an için henüz adı konulmamış olan 4-T "Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu"nun ilk buluşmasını gerçekleştirdiler.
4 - T ile ilgili gelişmeleri izlemek, bilgi almak ve toplantıya katılmak isteyenler İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi araştırma görevlisi Arzu Vuruşkan'a e-mail yoluyla isim ve adreslerini iletebilirler.
Topluluk Koordinatörü: Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı
tevfik.balcioglu@ieu.edu.tr
Topluluk İletişim Koordinatörü: Arzu Vuruşkan
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi
arzu.vuruskan@ieu.edu.tr
|