Zorunlu Deprem Sigortası'nda Hüsran



Marmara depreminin hafızalarda bıraktığı izler tazeliğini korurken, aradan geçen yedi yıla rağmen hala yeterince ders almadığımız görülüyor. Binlerce evin hasar görmesine yol açan depremin ardından 2000 yılında uygulamaya konulan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)'a gösterilen ilgi deprem gerçeğine ne kadar ilgisiz olduğumuzu gözler önüne seriyor. DASK İdarecisi ve Garanti Sigorta Genel Müdürü Hasan Güller'in verdiği bilgiye göre, şu anda Türkiye'de mevcut konutların yüzde 20'sinin Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) var. 31 Aralık 2000 sonunda 159 bin olan poliçe sayısının bugün 2 milyon 550 bine ulaştığını belirten Güller, teminat altına alınan deprem riskinin ise 105.4 milyar YTL olduğunu söyledi. Hasan Güller, Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı 27 Eylül 2000 tarihinden itiibaren bugüne kadar meydana gelen ve büyüklüğü 3,6'dan 6,5'e kadar çıkan 137 deprem olayı nedeniyle 8 bin 420 hasar dosyasının açıldığını ve toplam 16.4 milyon YTL tazminat ödendiğini açıkladı.

REKLAMA AĞIRLIK

DASK'a olan ilginin artırılması kapsamında tanıtım ve reklam faaliyetlerine ağırlık vereceklerini belirten Güller, 'DASK'ın Kanun Hükmünde Kararname kapsamından çıkartılması tanıtım çalışmalarına hız katacak. DASK Kanun Hükmünde Kararname ile kurulduğu için cezai bir yaptırımı yok. Şu anda Başbakanlığa sunulan DASK'ın yasası çıktığı zaman tıpkı Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde olduğu gibi cezai yaptırımlar ortaya çıkacak' dedi. Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem bölgesinde olduğuna dikkat çeken Güller, 'Depremin ne zaman nereyi vuracağı belli değil. Depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Bunun için yapacağımız konutların geçerli yasal mevzuata uygun olarak yapılıyor olması lazım. Konut, Türk insanı için önemli. Yıllarımızı veririz. Çalışır, çabalarız bir eve sahip oluruz. Bir depremde de bunu kaybetmeyelim. Bu ülkede deprem olacak. O halde sahip olduğumuz o konutun da depremde yok olup gitmesine izin vermeyin. Deprem riski için DASK'ı yaptırmak gerekiyor. 100 metrekarelik bir daire için bir yılda ödeyeceğiniz ortalama prim 71 YTL' dedi.

ACENTELERE EKSTRA PRİM

DASK'ın sigorta şirketleri ve acentelerin de ilgisini çekmek amacıyla prim teşviki uygulamasına başladıklarını anlatan Güller, şöyle devam etti: 'Poliçe sayısını artıranlara ek komisyon veriyoruz. Yüzde 5 artış sağlamışsa yüzde 1 ek komisyon veriyoruz. Yüzde 5 ila 10 arasında artış gerçekleşmişse yüzde 1.5 ek komisyon veriyoruz. Maksimum yüzde 5'e kadar çıkıyoruz.

MARMARA BAŞI ÇEKİYOR

YaklaŞIk 2.5 milyon DASK poliçesi içerisinde en fazla payı yüzde 28 ile Marmara Bölgesi alıyor. Bu oran Akdeniz'de yüzde 12.3, Doğu Anadolu'da 10.08, Ege'de 19.96, İç Anadolu'da 20.33. İller itibarıyla en yüksek oran yüzde 44 ile Bolu'da rastlıyoruz. Bu oran Yalova'da yüzde 39.9, İstanbul'da 29.36, Ankara'da yüzde 31.29, İzmir'de yüzde 22 olarak gerçekleşiyor.