Zorunlu Deprem Sigortalı Konut Sayısı 6,5 Milyonu Aştı



Doğal Afet Sigortaları Kurumu'ndan (DASK) yapılan açıklamada, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara depreminin 15. yıldönümünde zorunlu deprem sigortasında yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

Açıklamaya göre, Marmara depreminin ardından 2000 yılında uygulanmaya başlanan zorunlu deprem sigortası, 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu’nun ardından 2,5 milyona yakın poliçe artışı yakaladı. Böylece, ülke genelinde zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 6,5 milyonu aştı. Ulaşılan bu rakamla, Türkiye’de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17,7 milyon konutun yüzde 37’si sigorta sistemine dahil edildi.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Afet Sigortaları Kanunu sayesinde daha önce hiçbir sigorta ürününü kullanmamış kişilere ulaştıklarını ifade etti.

Tapu ve konut kredisi işlemlerinin yanısıra su ve elektrik abonelik işlemleri için zorunlu deprem sigortası poliçesi alanların çoğunun ilk defa bir sigorta ürünü kullandığını belirten Yazıcı, "Bu kişileri sigorta sistemimizde tutmak için poliçe yenilemelerini artırmaya odaklandık. Bu kişilerin sigorta sisteminde kalması sadece DASK için değil, Türkiye sigorta sektörü için de oldukça önemli" yorumunu yaptı.

Yazıcı, DASK kurulduğunda yaklaşık 460 bin deprem teminatlı konut varken, bugün 6,5 milyon konutun zorunlu deprem sigortasıyla olası bir hasar yapıcı depreme karşı önlemini aldığının bilgisini verdi. Yazıcı, "DASK’ın kuruluşundan itibaren aldığı yol oldukça önemli ancak Türkiye gibi bir deprem ülkesinde bu rakam henüz yeterli değil. Sigortalılık oranını ve bilincini artırmak için bilinçlendirme faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hedef, 2017'de 10 milyon deprem sigortalı konut

Yazıcı, zorunlu deprem sigortası verilerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 61,5 ile Yalova, yüzde 60,4 ile Bolu, yüzde 57,5 ile Düzce, yüzde 56,1 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor. Zorunlu deprem sigortalı konut oranı, büyük illerden İstanbul’da yüzde 46,9’a, Ankara’da yüzde 43,5’e, Antalya’da yüzde 42’ye, İzmir’de yüzde 36’ya, Kayseri’de yüzde 28,6’ya ulaştı. Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de ise zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 44,9, Çanakkale yüzde 46,4 Elazığ yüzde 26, Kütahya yüzde 26, Van yüzde 25,3 ile bu iller arasında yer alıyor".

Konutları olası bir hasar yapıcı depremin yıkıcı etkilerine karşı teminat altına alabilmek için zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını anlatan Yazıcı, 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

"Bugüne kadar 158 milyon lira hasar ödemesi yapıldı"

Selamet Yazıcı, DASK’ın tek bir depremdeki ödeme gücünün 12 milyar lirayı geçtiğini vurgulayarak, "Kuruluşumuzdan bugüne kadar 422 depremin, zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeyde hasarlar için 21 binin üzerindeki konuta 158 milyon lira hasar ödemesi yaptık. Bu ödemenin 122 milyon lirası Van, 3 milyon lirası Simav için yapıldı. Son yaşanan Gökçeada depreminden sonra da yaklaşık 1.400 adet hasar ihbarı aldık ve halen hasar ödeme çalışmalarımız devam ediyor" bilgisini verdi.

DASK’ın zorunlu deprem sigortasındaki başarısıyla dünyada ilgi odağı olduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"DASK’ın 2000’den beri aldığı yol diğer ülkelere de örnek oldu. Çalışmalarımız uluslararası alanda ilgiyle takip ediliyor. Kurumumuz özellikle, afet zararlarının finansmanındaki rolü, sigortacılığın göreceli olarak çok gelişmemiş olduğu bir piyasada sigortalılık oranlarındaki başarısı, düşük fiyatlarla sigorta teminatı sunabilmesi, reasüransı ve afet bonosunu da içeren yüksek hasar ödeme kapasitesi ve kamu-özel sektör iş birliğini içeren başarılı iş modeli ile dikkat çekiyor. Bu ilgi hem ülkemiz hem de kurumumuz açısından son derece gurur verici".

Yazıcı, DASK'ın bugüne kadar aralarında İngiltere, Yunanistan, İtalya, Filipinler, Çin, İran, Güney Kore, Meksika, Makedonya, Arnavutluk, Endonezya, Romanya, Pakistan, Kuveyt, Yemen, Azerbaycan, Özbekistan, Suudi Arabistan ve Kazakistan’ın bulunduğu ülkelere zorunlu deprem sigortasını anlattığını da bildirdi.