Zorlu Center Yayınları’nın üçüncü kitabı olan 'Making of: Architectural Objects', mimari ürünün kendine özgü üretim sürecini, mimar - fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in fotoğraflarıyla belgelerken, bu konseptle üretilen ilk yayın olma iddiasını taşıyor.
Mimarinin üretim sürecini malzeme üzerinden inceleyen Making of: Architectural Objects, “yapı malzemesi hammaddeden nasıl elde edilir?”, “işçilik nedir?”, “hammaddeyi yapı malzemesine dönüştürmekteki süreçler nelerdir?”, “yapı malzemesi nasıl etkin bir öğe olarak mimari tasarımda karşımıza çıkar?” sorularının yanıtlarını arıyor.
Kitapta, 'Çelik' başlığı için Zorlu Center İstanbul projesi seçildi
Eser, dünyaca ünlü 10 mimarlık ofisinin yapılarından yola çıkarak, malzemelerin özüne kadar iz sürüyor. Bu izi sürerken mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in gözünden 300 fotoğrafla ve Maria Voyatzaki’nin metinleriyle yapım süreci belgeleniyor.
"Dünya literatüründe yer alacak ilk örnekleri yayımlıyoruz"
Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, Zorlu Center’in her aşamasında sanata destek verdiklerini ve bu desteğin süreceğini vurguladı. Even, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Zorlu Gayrimenkul olarak, diğer projelerimizde olduğu gibi 'Making of: Architectural Objects' ile yine bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yayın çalışmalarımızda, dünya literatüründe belli bir yer edebilecek, konusunda az üretilmiş eserler ortaya çıkarmaya özen gösteriyoruz. Zorlu Center bu konudaki ilk adımı ‘Beklenmedik Karşılaşmalar - Mimarlıkla İlişki Bağlamında 2000’li yılların Çağdaş Sanat Çalışmaları’ kitabı ile atmıştı. 2000’li yıllarda gerçekleştirilen çağdaş sanat yapıtlarından seçkiler sunan Beklenmedik Karşılaşmalar, mimari ve çağdaş sanatı birlikte sunan nadir çalışmalar arasındaki yerini almıştı. Zorlu Center Yayınları’nın ikinci kitabı ‘Obje’ct’ ise 24 Kasım 2012’de Contemporary Istanbul’da gerçekleşen lansman ile sanatseverlerle buluştu. Cemal Emden’in fotoğraflarından oluşan 'Making of: Architectural Objects' ise üçüncü kitabımız. Her yeni kitapla birlikte yenileniyor ve heyecanımızı artırıyoruz. Önce sanatçımız Cemal Emden’e sonra da kitapta emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
"Kitabın temel amacı, malzemenin yolculuğunu sorgulamak"
Toplantıda kitabın üretim sürecini ve içeriğine dair ayrıntılı bilgi veren Cemal Emden ise,'Making of: Architectural Objects' kitabının asıl hedefinin, "malzemenin yolculuğunu sorgulamak" olduğunu belirtti.
Proje için 12 ülkede 24 farklı lokasyona giden ve toplam 65.000 km yol katerek 2.000’e yakın fotoğraf çeken Emden; “Bu kitap bizlere, özgün mimarlık ürünlerinin nasıl üretildiği ve bu üretimin ne türden mekanlarda gerçekleştiğini gösteriyor. Bu süreçte ortaya çıkan mimari ürünün arkasında yer alan insanların çalışmalarını ve üretimi gerçekleştirdikleri mekanları fotoğraflamak, farklı coğrafyalarda yer alan mimarlık ürünlerinin yapılışlarını incelemek ve şahit olmak heyecan vericiydi" dedi.
Kitapta yer alan 10 Mimari Proje:
Bambu - Green School , Bali / Endonezya / Mimari proje: Ibuku
Dikromatic Cam - Reykjavik Konser Salonu , Reykjavik-İzlanda / Mimari: Henning Larsen ve Batteriid
Brüt Beton - Fukutake Hall , Tokyo-Japonya / Mimari proje: Tadao Ando
Prekast Cephe Kaplama - Masdar Enstitüsü , Abu Dhabi-Birleşik Arap Emirlikleri / Mimari, Foster ve ortakları
Bitki - California Doğa Müzesi , San Francisco-Ameri Birleşik Devletleri / Mimari: Renzo Piano
PMMA - Italpromo ve Libardi Şirkeleri , Roma-İtalya / Mimari proje: Labics
Çelik - Zorlu Center İstanbul , İstanbul-Türkiye / Mimari proje: Emre Arolat ve Tabanlıoğlu Mimarlık
Taş - Galisia Kültür Merkezi, Galisya - İspanya / Mimari proje: Peter Eisenman
Termoform Cam - Naordpark Teleferik İstasyonları , Innsbruck- Avusturya / Mimari proje: Zaha Hadid
Kiremit - Xinjin Zhi Müzesi , Chengdu-Çin / Mimari proje: Kengo Kuma