Sorbonne’lu Öğrenciler Fatih’in Trafikten Arındırılmasını Önerdi
Bir yıldır tarihî yarımada üzerine incelemeler yapan Sorbonne Üniversitesi’nden bir grup akademisyen, Türkiye’deki bir aylık çalışmalarını 3 ayrı projede topladı. Birinci proje; Bozdoğan Kemeri’nin çevresinin yayalaştırılmasını, içinde arkeoloji parkının da bulunduğu yeni ve geniş bir Fatih Meydanı oluşturulmasını hedefliyor.
‘Fatih Camii’nden Haliç’e Yolculuk’ adını taşıyan ikinci proje, Fatih ile İstanbul’un ana merkezleri arasında yeni bağlantı yolları kurulmasını, Fatih’teki tarihî eserlerin yoğun olduğu bölgelerde tamamen yayalaştırma yapılmasını ve bu bölgelerdeki araç trafiğinin yeraltına alınmasını öneriyor.
Üçüncüsü ise, Yedikule’nin tüm mahallelerinde müzik ve turizm kültürünün altyapısını ve tanıtımını oluşturmayı amaçlıyor. Böylece bölgeye ve insanına ekonomik bir gelişim ve kaynak sağlanacağı belirtiliyor. Projelerin ana hedefi, tarihî eserlerin kaybolmasını önlemek, koruma ve yenilemeyi sağlamak. Tarihî mekanları da turizme açarak yaşanabilir kılmak. Sorbonne Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü’nde master yapan 11 öğrenci, Fatih ilçesinin turizme nasıl katkı sağlayabileceğini araştırdı.
‘Fatih’e yeni bir meydan kazandırmak’, ‘Fatih Camii’nden Haliç’e Yolculuk’ ve ‘Yedikule’nin Eğlence Merkezi oluşumu’ adı altında çalışmalarını ortaya koyan akademisyenler, projelerini İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e sundu. Proje sunumlarını büyük bir dikkatle dinleyen davetliler, akademisyen öğrencileri çalışmalarından dolayı tebrik etti. Fransa’nın Sorbonne ile Beykent Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı projelerde, Fatih’in turizmini geliştirmeye yönelik görüş ve önerilere de yer verildi. Sunum, İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nde (İMP) gerçekleşti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’nin konuğu olarak yaklaşık bir ay boyunca Fatih’te inceleme ve çalışmalarda bulunan gruba, Beykent Üniversitesi öğrencileri de yardım etti. Akademisyen öğrenciler, üç büyük medeniyete ev sahipliği yapan, tarihî yarımadanın yüzde 70’ini kapsayan, 2600 yıllık kültürel mirasa sahip olan Fatih’i adım adım dolaştı. “Fatih’in turizme katkısı ne olabilir?” başlıklı bitirme tezlerini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi’ndeki ofiste hazırladı.
Üç çalışma grubuna ayrılan akademisyen öğrenciler, birbirinden farklı üç proje geliştirdi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih’te tarihî projelerin devam ettiğini; ancak öğrencilerin bu birbirinden ilginç projelerinin değerlendirileceğini söyledi. Akademisyen öğrenciler sertifikalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in elinden aldı.
Tarihî çevre ile ilgili yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kariye Müzesi’nden başlayarak Anemas Zindanları ve Tekfur Sarayı, Zeyrek, Türk Mahallesi ve Fener-Balat’ı içine alan Ayvansaray kültür güzergahını önemsediklerini söyledi. İki yıl öncesine kadar kimsenin bu güzergahtan haberi olmadığını ifade eden Demir, eserlerin restorasyonunun devam ettiğini belirtti.