Zeytinlik Alanlar Nükleer için İmara Açılıyormuş



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı imzasıyla meclise gönderilen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”yla birlikte 25 dönümden küçük zeytinlikler artık “sıradan” arazi olarak kabul edilecek. Tasarının getirdiği bir diğer önemli değişiklik ise 3 kilometre yasağına dair. Normalde, zeytinlik sahalarına en az 3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamazken, yeni değişiklikle zeytinlik alanlarda “jeotermal kaynaklı sera yapımları, kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar ... için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir” hükmü getiriliyor.

Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü 10 dönüm. Eğer tasarı kanunlaşırsa Türkiye’deki pek çok zeytinlik alan, bu statüden çıkarılacak ve zeytinlik alanlar imara açılacak. Tasarı üreticileri de olumsuz yönde etkileyeceği için, zeytin ve zeytinyağı üreticileri başta olmak üzere pek çok kesimin tepkisini çekmişti.

Akkuyu Nükleer Santrali için

Zeytinlik alanları yok edecek olan bu tasarı 8 Temmuz’da Tarım Komisyonu’nda görüşüldü. Milletvekillerinin, ilgili Bakanlık temsilcilerinin ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı toplantıda hükümet değişikliğinin ardında yatan gerçeği itiraf etti. Evrensel Gazetesi'nden Sinem Uğurlu'nun haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert yaptığı konuşmada, zeytinlik alanların nükleer, termik gibi enerji yatırımlarının önünde engel olduğunu ifade ederek, Mersin Akkuyu’da yapılmak istenen nükleer santral projesini örnek verdi:

“Mesela şu an ülkemizin en büyük yatırımlarından biri Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji santrali. Yaklaşık 20 milyar dolar civarında bir maliyeti olacak bir yatırım. Ve bu sahanın 3 kilometre çevresinde farklı noktalarda birisi yaklaşık 23 hektarlık, birisi 2.7 hektarlık olmak üzere, biri de 10 hektarlık alana dağılmış vaziyette zeytinlikler olarak özel şahıslara ait zeytinlikler var ve bizim 2016’da planımız burası için inşaat ruhsatının alınması. Eğer bu kanun bu şekilde kalırsa inşaat ruhsatının alınması ciddi anlamda tehlikeye girecek, yani o zeytinliklerden dolayı 20 milyar dolarlık bir nükleer enerji santralinin inşaat ruhsatının alınamaması gibi ciddi bir riskle karşılaşacağız.”  

Sert, Manisa Soma’da yer alan termik santralleri de örnek vererek, “Biz, şu an, ÇED raporu olumlu bir şekilde alınmış olan, enerji üretim ön lisansı da alınmış olan bu santrali, yine Zeytincilik Kanunu’ndaki hüküm çerçevesinde faaliyetine başlatamıyoruz. 3 kilometre mesafede yer alması sebebiyle faaliyetine geçmesi imkânı bulunmamaktadır” dedi.