Zeytinburnu, Afet Yasası gündeme geldiği ilk günden itibaren dönüştürülmesi öngörülen alanların başında geliyordu. İlçeye bağlı Sümer Mahallesi’nin riskli alan ilanı 25 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu dönüşümü ilginç kılan ise, sürecin 2003 yılında hazırlanan Deprem Master Planı’na kadar uzanıyor olması. Zeytinburnu Belediyesi’ne konuk olup; 2003 yılında başlayan Sümer Mahallesi dönüşüm sürecini, kentsel dönüşümün nasıl yürütüleceğini ve sanayi alanlarına ilişkin kararları İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç’la konuştuk.
Yaptığımız röportajın tamamı, mahalle sakinlerinin ve uzmanların da görüşleriyle önümüzdeki günlerde sayfalarımızda yer alacak.
Zeytinburnu Belediyesi önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verecek mi?
Biz bu sürece 2003 yılında yapılan Deprem Master Planı'nda pilot bölge olarak seçildiğimizde girdik zaten. Orada yasa çıkmadan dönüşüme başlamıştık. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde de tüm Zeytinburnu’nu dönüştürmek istiyoruz. Yasa yeni, biz önümüzü görmek istiyoruz. Zeytinburnu halkı da dönüşüme hazır… Yasanın getirdiği imkan ve yeniliklerle Zeytinburnu 20 yıl içerisinde dönüşecek. Biz senede 200 tane ruhsat veriyoruz. Zeytinburnu Belediyesi olarak 14 yıldır bir tane kaçak binamız yok. Verdiğimiz ruhsatların projelerine uygun olarak yapılmasını sağladık. İskan oranı bizim belediyemizde yüzde 93 şuanda. İstanbul’da bu oranda yüzde 10’u geçen ilçe yok. Bizim hedefimiz yüzde yüz. Projelerimizde ısı yalıtıma çok önem veriyoruz. Yılda 200 inşaat yetmiyor. Bu yasayla birlikte sayının en az ikiye üçe katlanacağını düşünüyorum. Bina yıkılıp yeniden yapıldığında kira yardımı yapılıyor aynı zamanda kredi de alabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni 2 tane bankayla anlaşma yaptı. Aynı zamanda geçen sene çıkan bu sene uygulamaya giren yüzde 18 KDV’den binayı yıkıp yeniden yaptığında muaf oluyorsun. Bütün bu masraflardan muaf olduğunuzda yüzde 20 ile 30 arasında düşüyor maliyet.
Zeytinburnu'nda bulunan sanayi alanlarına ilişkin projeler var mı?
Maltepe Mahallesi, Zeytinburnu’nda sanayinin en yoğun olduğu alandır. Bugün orada sanayi alanı yıkılsa yerine yeniden sanayi alanı yapılamıyor. Rezidans, konut, otel vb. yapılar yapılabiliyor.Tahmin ediyorum önümüzdeki 5 yıl içerisinde Maltepe Mahallesi’nde bir anda bir inşaat hareketliliği görünecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Şişecam da olmak üzere, orası çok büyük bir şantiyeye dönüşecek. Şuanda orada home ofis, rezidans ve otel projeleri var. Önümüzdeki süreçte bu projeler hızlanmış olacak.
"Bu yasayı bir fırsata dönüştürelim; ranta değil fırsata…"
Yasa dönüşüm sürecini hızlandırıyor mu bu anlamda?
Afet Yasası ve yönetmelikler çıktıktan sonra devletin de yerel yönetimlerin de kaçacağı nokta kalmadı. Çünkü yasada her şey var. Eğer gerçekten dönüşüm yapmak istiyorsanız, yasada her şey hazır. Uçsuz bucaksız bir yetki var. Hem vatandaşa, kullanırsa, hem de kamuya… Ne vatandaşın bir mazereti kaldı, ne de kamunun… Bundan sonrası siyasi iradenin… Bu yasayı bir fırsata dönüştürelim; ranta değil fırsata…