Hükümet, haftalardır tartışılan ve büyük tepki çeken zeytinlik düzenlemesinde geri adım attı. Tepkiler üzerine zeytinliklerin ‘ölüm fermanı’ olarak nitelendirilen düzenlemenin ‘Üretim Reform Paketi’ tasarısından çıkarılmasına karar verildi.
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Zeytinlikleri imara açan düzenleme geçen hafta komisyona geri çekilirken dün de üç partinin ortak önergesiyle ilgili maddenin tasarı metninden tümüyle çıkarılması konusunda uzlaşmaya varıldı. Başbakan Binali Yıldırım, paketi “Zeytin mi daha önemli, tesis mi?” diye savunmuştu.
Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine ilişkin kanun tasarısındaki kamu yararı kararı alınan yatırımlar için zeytinlik sahalarında yapılaşmaya izin verilebilmesine yönelik düzenlemeyi içeren 2’nci madde büyük tepkilere yol açmıştı.
Sanayi Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Ziya Altunyaldız kararı “Çoğulcu demokratik bir anlayışla tüm kesimlerin görüşlerini aldık ve parti grupları olarak da uzlaşı temin ettik. Sonuç olarak zeytinlik maddesinin üretim reform tasarısından çıkarılması kararı aldık” diyerek kararı duyurdu.
Özlü: Yasa 17-20 defa yine gelebilir
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tartışılan zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu’nda 3 partinin ortak önergesiyle tasarıdan çıkarılmasına ilişkin şunları söyledi: “Bazı STK’lar bu süreçte ilin valisine, gıda tarım hayvancılık il müdürü ve bakana güvenmediklerini söylediler. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. 15 gündür sanayicilerimizi yağmacı diye ifade eden söylemle karşı karşıya kaldık. Getirdiğimiz ikinci maddedeki sistemde bir yanlış ve kusur olmadığını buna inandığımızı ifade etmek istiyorum. Alternatif önerilere açık olduğumuzu her zaman ifade ettik. Bu konuda maalesef bir öneri gelmedi. Reddetmekle sorun çözülmüyor. Türkiye’de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir yapılanmaya adına ne derseniz deyin ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece 17-20 defa bu yasa yine gelebilir. Dönmüyor desek de dünya dönüyor.”
Önce komisyon ardından da iptal
Meclis komisyonundaki görüşmelerde hükümet, zeytinliklerin konut ve turistik tesis inşaatına açılmasından geri adım atmış ancak madencilik ve endüstriyel tesisler yapılabilmesi yönündeki maddede ısrar etmişti. 1 Haziran’da komisyonda kabul edilen tasarı genel kurulda görüşülecekti ancak gelen tepkiler üzerine komisyona geri çekilmişti.
***
Meclis’te zeytinli protesto
Çevre dernekleri ve üreticiler Meclis’e giderek mera ve zeytinlik alanlarla ilgili tartışmalı yasa maddelerinin geri çekilmesini talep ederek zeytinli protesto gösterisinde bulundu. Çevre dernekleri TBMM Basın Kapısı önünde “Merama, Kıyıma zeytinime dokunma” sloganları eşliğinde yanlarında bulunan zeytinleri milletvekillerinin geçiş yoluna döktü.
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı binlerce yıl yaşayabilen zeytin ağacını bir dakikada kesme kararı almanın katliam olduğunu belirterek “Eğer meralar ranta açılırsa çok kısa süre sonra Türkiye, açık ara dünyada etin en pahalı olduğu ülke haline gelecek. Mera alanlarını imara, betona ve ranta açık hale getiren ve bu alanları korumasız bırakan tasarının 36 ve 37’inci maddeleri kabul edilirse vatandaş değil yandaş zengin olacak, turizm baltalanacak, hayvancılık bitecek ve doğal yaşam alanları tehlikeye girecektir. Böyle giderse Bir zamanlar dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biri diye tanımlanan ülkemiz bu defa Akp eliyle ‘kendi kendini yiyen yedi ülkeden biri’ olacak” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Ülkeyi yönetemeyen siyasal iktidar geçici politikalara bir yenisini ekledi. Zeytin alanlarımızı, meralarımızı ve kıyılarımızı bir grup rantiyeciye kendi yandaşlarına bölüştürmek istemektedir. Var mı? Yok. Zeytin ise binlerce yıllık doğal fabrikadır. Zeytin barıştır zeytin kültürel de bir mirastır. Bütün dünya, halkına daha fazla zeytin yedirirken biz ise Ayçiçek yağı ve palm yağı satın alıyoruz. Halk sağlığı için zeytinimizi korumak zorundayız. Aynı şekilde meralar konusunda da ilgili madde geri çekilmeli. Mera yoksa et de süt de yok olur” diye konuştu.
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, “Bu madde kabul edilirse üretim alanları yok edilecek, ailelerin gelirleri yok edilecek ayrıca ülkemizin üçte birini kapsayan zeytinliklerin de talanına yol açacaktır. Bu kıyımdan vazgeçilmelidir. Ben de bir sanayici olarak şunu söyleyebilirim ki zeytinlikleri korumadan verimli bir üretim gerçekleşmez. Zeytinle ilgili bu madde kesinlikle tasarıdan çıkarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.