Zeugma'ya da Çatı Yapılacak



Gaziantep'in Nizip ilçesinde Birecik Baraj Gölü kıyısında bulanan Zeugma Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda gün ışığına çıkarılan villalar, 400 ton demir kullanılarak inşa edilecek çatıyla korunacak. Turizm merkezi haline getirilmesi hedeflenen, Gaziantep ve bölgede turizmin gelişmesine gelecek yıllarda önemli katkı yapması beklenen Zeugma Antik Kenti'ndeki kazı, çevre düzenleme ve kıyı koruma duvarı yapım çalışmalarına çatı inşaatı da eklendi.

Gaziantep İl Özel İdaresinin, "Zeugma Antik Kenti Dionysos ve Danae Villaları Üst Örtü Yapımı Projesi"nin ihalesini alan müteahhit firmanın teknik ekibi, antik kentte çatı inşaatı için çalışmaları sürdürüyor. Çatıyı taşıyacak direklerin yerlerini tespit eden teknik ekibin bu çalışmasının ardından, 400 ton demir kullanılarak inşa edilecek ve Dionysos ve Danae villalarının bulunduğu yaklaşık bin metrekarelik alanın üzerini örtecek olan çatının yapımına başlanacak.

Zeugma Antik Kenti'nde gün ışığına çıkarılan Dionysos ve Danae villaları ile diğer kalıntıların tahrip olmasını önleyecek, kış mevsiminde de izlenmenmelerini sağlayacak çatının yapımı için İl Özel İdaresinin 1 milyon 369 bin 506 TL ödenek tahsis etmişti. 24 Kasım 2008'de ihale edilen ve inşaat sözleşmesi 8 Ocak 2009'da imzalanan çatının yapımı bir yılda tamamlanacak.

Bu arada, Zeugma Antik Kenti'nde görülebilen en büyük kalıntılar Dionysos ve Danae villalarının restorasyonu için de proje hazırlandı.

Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti, MÖ 300'de Büyük İskender tarafından "Selevkia Euphrates" adıyla kuruldu. Romalı Komutan Pompeius MÖ 64'de kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos'a verdi. Kommagene Krallığı'nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, MÖ 31'den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğuna bağlandı ve "köprü", "geçit" anlamına gelen "Zeugma" adını aldı. Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, MS 256'da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı.

GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Türk ve yabancılardan oluşan ekipler tarafından tarafından antik kentin sular altında kalacak bölümlerinde yoğun kurtarma kazıları yapıldı. Kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan ve her birinin bir şaheser olduğu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baskı Koleksiyonu Gaziantep Arkeoloji Müzesine taşındı ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Açık hava müzesine dönüştürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti'nde, Bakanlar Kurulunun 2005 yılında aldığı karar kapsamında, Doç. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki kazı çalışmaları devam ediyor.