Zeugma'nın Bullaları Müzede



Zeugma antik kentinden kurtarılan kil mühür baskı (bulla) örnekleri sergilenmeye başlıyor. Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Mehmet Önal, beş aydan bu yana yürüttükleri Zeugma Kil Mühür Baskıları Envanteri Projesi ile Zeugma'nın Antik Kenti'nin su altında kalan bölümlerinden kurtardıkları mühür baskıları sergilemeyi ve tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Kil mühür baskı koleksiyonuna, Zeugma antik kentinde 1998- 2000 yıllarında yürüttükleri kurtarma kazıları sırasında bir defada ulaşıldığına dikkat çeken Önal, "Bu koleksiyon, dünyadaki en büyük kil mühür baskı koleksiyonu" dedi.

Önal, koleksiyon hakkında bilgi de verdi:

"Önemli bir kültür mirası olan kil mühür baskı koleksiyonu, Zeugma'nın bir zamanlar bölgedeki en önemli ticaret merkezi olduğunu gözler önüne seriyor. Bu koleksiyon sayesinde Gaziantep Arkeoloji Müzesi, kayıtlarında en fazla miktarda kil mühür baskı bulunan müze oldu. Mektup, ferman ve paket gibi gönderilerin üzerine vurulan kil mühür baskılar, üzerindeki tasvirler sayesinde Zeugma'daki yaşama ilişkin önemli bilgiler edinmemizi sağlıyor.''

Defalarca inceleme
Dokuz kişinin görev aldığı proje kapsamında 100 bin kil mühür baskıdan 50 bininin birkaç kez elden geçirileceğini belirten Önal, ''Her kil mühür baskı defalarca elden geçiriliyor. Örneğin bir kil mühür baskı büyüteç yardımıyla temizleniyor, onarılıyor, fotoğraflanıyor, envanter defterine kayıt ediliyor, bilgisayar ortamına aktarılıyor, poşetleniyor ve çelik dolaplarda koruma altına alınıyor" dedi.

Bugüne kadar 8 bin 500 kil mühür baskı için bu çalışmaların yapıldığına değinen Önal, proje kapsamında ayrıca, kil mühür baskıların taklitlerini ve üzerinde kil mühür baskılardaki figürlerin yer aldığı çeşitli hediyelik eşyalar üreteceklerini, bu ürünlerin satışından ek gelir elde edeceklerini de belirtti.

Önal, Zeugma Kil Mühür Baskıları Envanteri Projesi için Avrupa Komisyonu'nun 12 milyon euro tutarındaki hibe kaynakla desteklediği GAP Bölgesi'nde Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı'ndan 152 bin euro destek aldıklarını da belirtti.

Eserleri sergilemek için Zeugma Antik Kenti'ndeki Thyke Tapınağı'ndan esinlenerek tasarladıkları vitrinin yapımını tamamladıklarına da değinen Önal, "Vitrini ziyaret edenler, kil baskı mühürleri yakından görme olanağı bulma yanında, bu eserlerin geçmişte nasıl kullanıldığını da öğrenebilecek" dedi. Vitrini ziyaret eden herkese, koleksiyonu tanıtan bir kitapçık da verilecek.