Zeugma Antik Kenti'nde yapılacak bilimsel kazı ve çalışmaların bu ayın sonuna doğru başlatılacağı bildirildi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zeugma Kazı Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte bu yıl haziran ayında yapmayı planladıkları bilimsel çalışmaların temmuz ayı sonuna kaydırıldığını, geniş bir ekiple gerçekleştirecekleri kazıların, 'Esin Perileri' diye adlandırılan yeni bir mozaiğin bulunduğu Muzalar Evi'nde yoğunlaştırılacaklarını söyledi.
Doç. Dr. Görkay, arazi çalışmalarına bu yıl yine Almanya ve Fransa'dan gelen arkeologların eşlik edeceğini bildirdi. Zeugma Arkeoloji Projesi kapsamındaki çalışmalara kendisinin başkanlığında devam edileceğini belirten Doç. Dr. Görkay, şöyle dedi:
"Haziran ayında yapacağımız çalışmaları, bazı nedenlerden dolayı temmuz ayı sonuna almak zorunda kaldık. Suyun üzerinde çok iyi korunmuş ve 'Esin Perileri' diye adlandırdığımız yeni bir mozaik bulundu. Bu mozaiğin bulunduğu yere de "Muzalar Evi" diyoruz ve buradan bu kazı döneminde çok ümitliyiz."
Dionysos ve Danae Evleri Çatı yapısının mimari projesinin 2007 yılında tamamlandığını ve 2008 yılında inşasına başlanacağını ifade eden Doç. Dr. Görkay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2007 yılında peri stilindeki sütunlarının restorasyonu tamamlanan Dionysos Evi'nin diğer mekanları ile birlikte Danae evinin mekanlarının restorasyonu tamamlanacaktır. 2007 yılında ortaya çıkarılan ve Zeugma'da ele geçen en büyük figürlü mozaik olan Poseidon mozaiğinin yan mekanları ortaya çıkarılarak bu alan gelen ziyaretçilerin görebileceği bir şekilde düzenlenecektir.
Geçen yıl, Dionysos ve Danae Evlerinin doğusunda iyi korunmuş bir Roma evine rastlanmıştı. MS 253 yılında Sasani tahribi ile yıkılmış ve içinde ele geçen Muzalar (Esin Perileri) mozaiği ile "Muzalar evi" olarak adlandırılan bu evin kazılarının büyük bir kısmının 2008 yılında Gaziantep İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan ödeneklerle gerçekleşmesi planlanmaktadır."
Kazı çalışmaları 3 ay sürecek
Doç. Dr. Görkay, Temmuz ayı sonuna doğru başlayacak olan kazıların aşağı yukarı 3 ay kadar devam edeceğini belirtti. Bu çalışmalarda kent içinde yer alan Dianysos ve Danae evlerinin üst çatı kaplamalarının örtüsünün tamamlanacağını ve buranın artık gezi yapılabilir hale gelmesini amaçladıklarını söyleyen Doç. Dr. Görkay, şunları kaydetti:
"Bunun dışında, geçen yılki kazılarda bulduğumuz oldukça iyi korunmuş bir
Roma evi var. Bu evin bütün mekanlarını ortaya çıkaramadık. Çünkü sezon sonuna
doğru bulmuştuk. Ama bu kazı döneminde çok kapsamlı bir kazı çalışması
gerçekleştireceğiz. Tabi kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon ve
konservasyon çalışmaları da gerçekleştireceğiz. Bu seneki esas çalışma alanımız,
yeni villa da diyebilirsiniz. 'Muzalar Evi' ya da Esin perileri evi dediğimiz
evde gerçekleştireceğiz. Bu sene kazı olarak kapsamı olarak daha da büyüyoruz,
alanı genişletiyoruz.
Bunu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği maddi
katkıları ile gerçekleştiriyoruz. İl Özel İdaresi'nin bu kazı için ayırdığı 350
bin YTL'yi kullanacağız. Şu anda çok iyi korunmuş bu villanın tamamen ortaya
çıkarılma kazısı var. Aynı zamanda kamulaştırmalar devam ediyor. Yani biz artık
Zeugma'yı arkeolojik bir park haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bize Kültür ve
Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Valililiği İl Özel İdaresi büyük katkı sağlıyor.
çalışmalarımız kazı ve restorasyon çalışmaları şeklinde geçecek."
Diğer çalışmanın Zeugma'da Agora'nın kuzeyinde yer alan ve Kommagene Krallığı için büyük öneme sahip Antiokhos'un kutsal alanı ve Yuvarlak Planlı Tapınak'ta sürdürüleceğini bildiren Doç. Dr. Görkay, mimari blokları ve üst yapısının büyük bir kısmı baraj gölü altında kalmış olan bu yapının içindeki steller, heykeller ve mimari blokların tespiti için yapılacak olan söz konusu araştırmanın, Ankara Üniversitesi, Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Enstitüsü ekibi tarafından yürütüleceğini söyledi.