"Zengin Ülkeler En Az 10 Milyar Dolar Ayırmalı"



Birleşmiş Milletler'in (BM) iklim değişikliğiyle (küresel ısınma) ilgili başmüzakerecesi Yvo de Boer, gelişmekte olan ülkelerin karbon salımlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmalarını sağlamak için varlıklı ülkelerin en az 10 milyar dolar fon aktarması gerektiğini söyledi. BBC'nin haberine göre, de Boer bu miktarın "alt sınır" olduğunu vurguluyor.

de Boer, iklim değişikliğiyle ilgili, Kyoto Protokolü sonrasını belirleyecek uluslararası sözleşmenin konuşulacağı Kopenhag toplantısıyla ilgili beklentilerini de anlattı.

Buna göre, sanayi gazlarında indirimin ekonomilere getireceği yükün adaletli dağıtılmasını hedefleyen bir anlaşmaya gereksinim var. Zirvenin sonunda ortaya çıkacak belgede, zengin ülkelerin sera gazı salımlarını 2020 yılına kadar ciddi oranda azaltma konusunda karara varmış olması gerek. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi önde gelen gelişmekte olan ülkelerin de atmosfere saldıkları gazları ciddi oranda azaltmaya ikna edilmeleri gerekiyor.

Ancak de Boer, ekonomik krizin koşulları zorlaştırdığını da söylüyor:

"Maliye bakanları, bütçe açıkları ya da ülkelerindeki bankaların geleceğine odaklanmış durumda. Ancak aynı zamanda, yüreklendirici gelişmeler de oluyor. Örneğin başta Çin ve Güney Kore olmak üzere bazı ülkeler, küresel ekonomik krizi, üretim modellerinde değişikliğe gitmek için bir fırsata dönüştürüyor. Yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapıyor, enerji üretim sektörlerini modernize ediyorlar. Bu da geleceğe ilişkin umutlarımızı arttırıyor."