Yurtbay Seramik’in; seramik sektörüne ve eğitimine katkıda bulunmayı ve seramik sektöründe tasarımın önemini vurgulamayı amaçladığı “Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri” bu sene 10. kez düzenleniyor. Teması “Boz Yap Boz Yapma” olarak belirlenen yarışmanın jüri üyelerinden Seramik Sanatçısı/İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Sevim Çizer; eğitimden, malzemeye dair öğrencilere önerilerde bulunarak yarışmaya dair bilgiler paylaştı.
“Yaratıcılık zaten bir tür oyun”
“Oyun”un yaşamımız içinde fazlasıyla yer aldığını söyleyen Prof. Sevim Çizer; tasarımın da bir oyun gibi düşünülebileceğini belirterek şöyle konuşuyor: “Yapboz gibi düşünebiliriz… Tasarım düşünceden somut çizgiye, somuttan da ürüne dönüşüyor. Geri alıyoruz, bozuyoruz, tekrar üzerinde düşünüyor, düşüncelerimizi bir araya getiriyoruz ya da tamamen dağıtıp bambaşka bir yola giriyoruz. O nedenle doğrudan tasarımla ilintili olarak düşünüyorum.”
Prof. Sevim Çizer, kendi oyuncaklarını kendilerinin yaptığı, ortaya bir takım objeler çıkan oyunlardan bahsederek, yaşamın oyunla prova edildiğini söylüyor. Tasarımı da bir oyun gibi değerlendirdiğimizde bu sürecin izleyiciyi de oyunun içine davet edeceğini belirterek, “Yaratıcılık zaten bir tür oyun.” diyor.
“Yarışmalarda öğrenciler daha heyecanlı, verimli ve yaratıcı olabiliyor”
Sanal bir düşünceden bu kadar somut bir malzeme ile üretime geçmenin, bu süreci kesintisiz, düzgün bir biçimde aktarabilmenin ve sonuna kadar getirebilmenin hiç kolay olmadığını belirten Sevim Çizer, seri üretim bazında tasarlamanın zor olduğunu vurguluyor. 40 yıla yakındır eğitimin içinde olduğunu söyleyen Çizer, “Öğrenciye proje verdiğiniz zaman; onun üzerinde araştırma yapıyor, okumalar yapıyor, ardından taslaklar hazırlıyor, onun üzerine tartışıyoruz ve uygulamaya geçiyor. Genellikle bizim uygulama projelerimiz bu şekilde yürüyor. Ama yarışma duyurusu olduğu zaman o yarışmaya hazırlanma ortamına, atmosferine girdiği zaman öğrencinin daha heyecanlı, verimli ve yaratıcı olabildiğini görüyorum. Çünkü bir şeyler somutlaşmış oluyor. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri’ne tasarım yapıyorum; çalışmam ödül alabilir ya da sergilenebilir… İşte bu müthiş motive edici. Bu tür yarışmaları eğitimin çok önemli bir parçası olarak düşünüyorum, hatta olmazsa olmazı…” şeklinde konuşuyor.
“Yaratıcı olmaktan kaçınmasınlar”
Her öğrencinin kendi özgür tasarım gücüyle çok daha yaratıcı tasarımlar ortaya çıkaracağını düşünen seramik sanatçısı Sevim Çizer, “Malzemeyi tanırsanız bu sizin için bir avantaj olabilir. Öte yandan malzemeyi tanımayanlar için de yaratıcılık açısından‘uçuk tasarım’ yapabilme anlamında bir avantaj oluşuyor. Ben, malzemeyi tanımamanın da tanımak kadar avantajlı olduğunu düşünüyorum. 9 yarışmada gördüğüm; malzemeyi çok tanımayan öğrencilerin daha başarılı olduğu… Malzeme kısıtlamalarını bilmedikleri için tasarlamada sınırları da yok” diyor.
Çizer ayrıca, öğrencilerin fırsatları varsa yarışmaya farklı disiplinlerden oluşturdukları ekiple katılmalarını, özgünlükten ve yaratıcılıktan kaçınmamalarını söylüyor.
“Dileğim nice 10 yıllar devam etsin”
“Yarışmalar öğrencinin motivasyonunu ve yaratıcılığını ortaya çıkarma fırsatı açısından çok önemli” diyen Prof. Sevim Çizer, şöyle devam ediyor: “Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri yarışmasının gelecekte de her zaman coşku veren bir yarışma olacağına inanıyorum. 10 yıla eriştiği için firmayı tekrar tekrar kutluyorum. Dileğimiz nice 10 yıllar bu yarışmanın sürüp gitmesi. Bu yılın öğrencilerine de başarılar diliyorum ve gerçekten çok yaratıcı tasarımlar ortaya çıkacağına inanıyorum”.
Son proje yükleme tarihi 20 Ocak 2023
“Boz Yap Boz Yapma” temasıyla, “dijital bir evrenin içinde, ölçüleri belli modüler (seramik karo) parçaları(nı) kullanarak, algoritmasını kendin belirlediğin -kuralını kendin yazdığın- bir oyun kurabilir misin?” sorusuna yanıt aranan yarışmaya son katılım tarihi, 20 Ocak 2023. Tüm bilgilere ise www.dogadansanatasentasarla.com internet sitesinden ulaşılabilir.