Sektörde yenilikçi fikirlere açıklığı ve fark yaratan projelere verdiği destekle öne çıkan Yurtbay Seramik’in, bu sene teması “Boz Yap Boz Yapma” olarak belirlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri yarışmasına başvuru süreci devam ediyor. Jüri üyelerinden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Burcu Karabey, belirledikleri temanın “biraz kafa karıştıran bir yanı” da olduğunu söyleyerek genç tasarımcılara yol gösterici önerilerde bulunuyor.
“Tasarımda yeniyi yakalayıp farklı oyunlar sunabilecekler”
İlk olarak temayı belirleme sürecine değinen Prof. Burcu Karabey; “Jüri üyeleriyle bir araya geldiğimizde hangi temayı belirleyeceğimiz ve nasıl bir konuyu ele alacağımız üzerine fikir alışverişlerinde bulunduk. Hep birlikte oyunu, içinde yaşadığımız çağın koşullarını, sanal ortamı ve gerçekle olan ilişkimizi düşünerek, biraz kafa karıştırsa da bu senenin temasını ‘Boz Yap Boz Yapma’ olarak belirledik” diyor.
Bu tema ile ‘oyunu yeniden kurma’, ‘parça/bütün ilişkisi’, ‘tasarım ilkeleri’, ‘yeni ve esnek olanı sunma’ konuları üzerinde durduklarını aktaran Burcu Karabey, ortaya çıkacak olanın gerçek yaşamla sanal yaşamın içinde bir sentez olacağını düşünüyor. “Boz Yap Boz Yapma”nın, oyunu kurgulayan kişi yani tasarımcılar tarafından bakıldığında, kullanıcı deneyimini de işin içerisine katarak tasarımda yeniyi yakalayabilecekleri ve farklı oyunlar sunabilecekleri bir alan yaratacağını da ekliyor.
“Temayı içselleştirdikçe daha iyi odaklanacaklar”
Karabey tasarımcılara yaratmak istedikleri oyun alanını şöyle ifade ediyor: “Dijital teknolojilerin, sanal ortamların hayatımızda oldukça yer kapladığı, hızlı yaşamlarımız var. Gerçeklikle olan ilişkimizi sorguladığımız bir çağ… Bir taraftan da dolayısıyla gerçek olan, gerçek ötesi olan ortamları da göz önünde bulundurduk ve bu çağın oyuncuları olarak sanal ortamın bize sunduğu imkanlarla ama gerçekten kopmadan, doğayla olan ilişkimizi koparmadan, evrenin kendi akışı ve hareketinden de kopmadan parça ve bütün ilişkisi içerisinde bir oyun alanı yaratmak istedik.”
Karabey; yarışmanın katılımcılara hem deneyim kazandıracağına, hem de esnek düşünme kapasitelerine katkı sağlayacağına inandığını belirtiyor ve ekliyor: “Her zaman bu tarz yarışmalarda bilinmeyen bir şey varmış gibi algılanır ama konunun içerisine girdikçe, içselleştirdikçe genç tasarımcı adaylarımızın daha iyi odaklanacaklarını düşünüyorum.”
“Klişelerden kaçmalılar”
Burcu Karabey; “Oyun, parça/bütün ilişkisi, hızlı yaşam koşulları, bütün bunları düşündüğümüzde neyi yapıp neyi bozacakları, artı kullanıcı deneyimini de işin içerisine kattıklarında ayrı bir tasarım sürecinin içerisine dahil olma şansı yaratabileceklerini düşünüyorum” diyor. Ayrıca katılımcıların esnek düşünmelerini ve sınırlayıcı olmamaları gerektiğini söyleyerek; “Tasarlarken oyunu kuran kişi de olabilir ama aynı zamanda oyunun bir parçası da olabilirler. Dolayısıyla kullanıcı deneyimi ve tasarım sonucunu da düşünmeliler, biraz da klişelerden kaçınmalılar” şeklinde konuşuyor.
“10. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri büyük bir deneyim alanı”
Sanayi/üniversite iş birliği ile tasarımcılara bu şekilde destek olunmasının, bu çağın içerisindeki gençlerin tasarımlarına kapı aralanmasının sanayi açısından da çok önemli olduğunu düşünen Karabey, şöyle devam ediyor: “Yarışma, tasarımcılar açısından da büyük bir deneyim alanı yaratıyor. Yurtbay Seramik’e teşekkür ederek genç tasarımcılara başarılar diliyorum.”
Son proje yükleme tarihi 20 Ocak 2023
Başvuruların ve proje yüklemelerinin devam ettiği öğrenci yarışmasında belirlenen “Boz Yap Boz Yapma” teması kapsamında, “dijital bir evrenin içinde kuralını kendin yazdığın bir oyun kurabilir misin?” diye soruluyor.
Ekip başlarının belirtilen bölümlerden olması koşuluyla, diğer ekip üyelerine farklı bölümlerden olma imkânı sağlayan yarışmaya son katılım tarihi ise 20 Ocak 2023. Tüm bilgilere, www.dogadansanatasentasarla.com internet sitesinden ulaşılabilir.