Zaha Hadid’in Masal Evini Fibrobeton Kaplıyor



Zaha Hadid tasarımı Moskova’daki Capital Hill Projesi’nin dış cepheleri bir Türk şirketi olan Fibrobeton’un geliştirdiği Fibro-Multiform teknolojisiyle kaplanıyor. Şaşırtıcı mimarisiyle dünyadaki mimari forumlarda tartışılan ve akışkan bir geometrik yapıya sahip olan projenin dış cepheleri Fibro-Multiform teknolojisiyle çözümleniyor. Bir Rus işadamının kışlık konutu olacak yapı, Moskova civarındaki Barvika Ormanları’nda bölgenin topografik yapısından esinlenerek tasarlanmış.

Türk müteahhitlik firması Ant Yapı tarafından inşa edilen proje için Fibro multiform teknolojisi ile Türkiye’deki Fibrobeton tesislerinde üretilen binlerce metrekarelik yapı kabuğunun Moskova’da montajı halen devam ediyor.

Fibrobeton olarak inovasyona büyük önem verdiklerini belirten Fibrobeton Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, “Gerek kalıp teknolojileri gerekse üretim teknikleri konusunda yaptığımız geliştirme çalışmaları sonucunda, Türk yapı sektörüne son yenilik olarak Fibro-Multiform teknolojisini sunuyoruz. Bu teknolojiyle; üzerinde istenen her türlü geometrik form ve desen barındıran, kendini tekrarlamayan ve çok değişik renk ve doku olanağına sahip  cephe kaplamaları üretebiliyoruz” dedi.

Fibro-Multiform teknolojisinin insanoğlunun hayal gücünü zorladığına, dünya mimarisine tasarımlarını daha özgür, daha özgün yapma olanağı sunduğuna dikkat çeken Yetişener, Capital Hill Projesi hakkında şunları söyledi:

 “Fibro-Multiform teknolojisi bu projede tasarımın en önemli unsurlarından biri ve binanın özgün görünümünün temel taşı olan cephelerin detay ve çözümlemelerinde hem tasarımcıya hem de yapımcıya çok önemli katkılar sunuyor.”



Hem hızlı hem ekonomik çözüm olanakları sunan Fibro-Multiform teknolojisinin organik formlu cephe kabukları için sunduğu çok geniş yapım olanaklarıyla tasarımcıları daha da sıra dışı olma yolunda adeta kışkırttığını söyleyen Yetişener, bu teknolojinin ilk uygulamalarından birinin de Kartal’daki Pendoria AVM olduğunu belirtti. Yetişener,   “Bu projenin cephelerinde 3x9 metrelik monoblok panallerde özel olarak tasarlanan yapraklı doku kendini tekrarlamadan devam ediyor. Böylece eğrisel paneller de kullanılan binanın tamamen kendine özgü bir dış cephesi oluşturuldu” şeklinde konuştu.