Zaha Hadid'e Sardunya'dan Ödül

Pritzker ödüllü, Irak Kökenli İngiliz mimar Zaha Hadid, Sardunya Bölgesi tarafından, tasarım dergisi Domus ve Milan politeknik akademisiyle ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Betile Mimari Yarışması'nda, Cagliari kentinin deniz kıyısında yer alacak Modern Sanat Müzesi tasarımıyla birincilik ödülü almaya layık bulundu.

İtalya’nın özel statü ile yönetilen en büyük adası Sardunya’nın merkezindeki Cagliari kentindeki Modern Nuragic* Sanat Müzesi, mimari ve kentsel projlerin sınırlarını zorlamasıyla ünlü Zaha Hadid’in kendine özgü dehasını yansıtan bir proje.


Adanın Akdeniz’deki özel konumu dolayısıyla kültürel alışverişlerin yaşandığı bir kavşak oluşturmak amacıyla tasarlanan müze, üç aşamada tamamlanacak ve toplamda 12 bin metrekarelik bir alana yayılırken sanat galerileri, kütüphane, kongre salonu,ofisler ve toplantı alanları içerecek.



Halka açık alanlarla iç bağlantıya sahip olan müze binası, geometrik olarak denize paralel bir konumlandırmada yer alırken, bu görünüşü itibariyle adaya gelenlerin göreceği ilk bina olacağı için aynı zamanda bir karşılama noktası özelliğini de taşıyor.



“Jüri, modern mimarinin sarmal bir düzende hareket ettiği bu kavramsal duyarlılığı gördükten sonra, Cagliari’nin deniz kıyısı için daha uygun bir proje olmadığına kanaat getirdi” açıklamasını yapan Domus dergisi editörü Stefano Boeri “ Yeni müzenin kıvrımlı yapısı Cagliari körfezinin muhteşem manzarasına uyum sağlarken, müzenin modern ve Nuragic sergilerin zevkle sergileneceği bir mekan olmasına olanak sağladı” dedi.




Yeni müzenin Cagliari’deki diğer müzelere ve adadaki arkeolojik alanlara bir referans noktası olmasını isteyen jüri, Hadid’in tasarımının, Sardunya’nın geçmişi ve bugünü arasında yeni deneyimlere izin verecek verimli bağlantıları kurmaya yardımcı olacağı gerekçesiyle seçildiğini belirtti.

Zaha Hadid’
in yarışma için oluşturduğu tasarım,önümüzdeki günlerde müzenin yapılacağı alanın çok yakınlarında, ada halkının fikirlerini almak adına sergilenecek. Domus dergisi ise dereceye giren diğer projeleri, Ocak ayında özel ek olarak yayınlayacak.

Yarışmada ilk 10’a giren diğer mimarlar ve mimari firmaları ise şöyle:
Massimiliano Fuksas - Arup
Herzog & de Meuron
Ateliers Jean Nouvel
Kengo Kuma & Associates - Obr , Buro Happold, Hilson Moran, Eta, Ecologic studio, Bob Noorda design, Carlotta De Bevilacqua, Paolo Inghilleri, Aubry & Guiguet, De-ca, M. A. Mongiu, Mosign, M. Desvigne
Gonçalo Byrne
Garofalo Miura - Proger S.p.a.
Yung Ho Chang (Atelier Fcjz), Interaction Design Lab, Mutti&Architetti with DotDotDot, Fabrizio Leoni, Luca Poncellini (Cliostraat) ve Giovanni Romano (Postmedia Books)
Studio Archea with Franz Prati, MDU architetti associati, Francesco Chessa studio di ingegneria e Milano progetti
Roberto Cosenza, Giampiero Lagnese, Klaus Schuwerk


* Sardunya adası çok eski zamanlara tarihlenen sivri biçimli surları ve mağara evleri ile tarih öncesi zamanlardan bu yana yerleşim yeri olmuştur. En eski ve dikkate değer tarih-öncesi ve protostorik dönem kalıntıları megalitik “Dev Mezarlar” ve “domus de janas” (büyücü evleri), kaya oygu mezarlar ve “nuraghi” lerdir. Nuraghi yüksek bir kayanın tepeden traşlanarak oluşturulan külah-kule biçimine verilen ad olup erken yerleşenlerin sığınak yaşam mekanları olmuştur. Bütün adaya yayılmış olan “nuraghi”lerin toplam sayısı 7000 civarındadır. Tharros ve Nora yerleşkelerinde Fenike ve Roma kalıntıları gün ışığına çıkarılmış olup; Porto Torres ve Cagliari’de de Roma kalıntılarına rastlanmıştır. Ispanyol Aragon Evi yönetimi altında Gotik-Katalan tarzı Ada’da yayılmıştır. (Kaynak: www.italyaonline.net)



Ayrıntılı bilgi için tıklayınız