Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan, Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya açılan yolların en önemli geçit noktasında bulunan Kop Dağı'nda yapımı süren tüneldeki kazı işleminin yüzde 46'sı tamamlandı.
Erzurum-Bayburt karayolu güzergahındaki 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı'nda yapımı devam eden ve Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak olan Kop Tüneli, tamamlandığında hem bölgedeki ticarete hem de turizmin gelişmesine önemli katkı sağlayacak.
Temeli Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde atılan ve yapımına 5 yıl önce başlanan çift tüplü tünel, 13 bin metre uzunluğunda olacak.
Halen süren çalışmalar sonucu delme işleminin yüzde 46'sı bitirilen tünelde, 6 bin 20 metrelik kazı ve destekleme işlemi yapıldı.
Hizmete girmesinin ardından Gürbulak Sınır Kapısı'yla yol ağını güçlendirecek ve kesintisiz ulaşımla liman ticaretinin yanı sıra turizme kolaylık sağlayacak Kop Tüneli, seyahat süresini kısaltarak sürücülere rahat nefes aldıracak.
Toplamda 358 milyon liraya mal olacak ve bölünmüş yolun bitmesiyle yılda 1 milyon 869 bin saat zaman, 9,7 milyon litrelik de akaryakıt tasarrufu sağlaması amaçlanan tünel aracılığıyla vergiler dahil yılda toplam 96,4 milyon lira tasarruf edilerek milli ekonomiye de önemli katkı sunulacak.
Kop dağı geçidi, kışın sürücülerin kabusu oluyor
Karayolları 12. Bölge Müdürü Enver Şerif Bağ, yaptığı açıklamada, "Kop Dağı Geçidi'nin, şartları nedeniyle sürücülere zor anlar yaşattığını belirterek, "Kışın çok fazla kar yağışı alan Kop Dağı'nda kar ve buz mücadelesinin yanı sıra yolda yaşanan tipi sürücülerin korkulu rüyası olmaktadır." dedi.
Tünelin bitmesiyle bölgenin ekonomik gelişim göstereceğini ifade eden Bağ, "Doğu Anadolu, zengin turizm coğrafyası, hayvancılığa dayanan ekonomisi ve hızla gelişen sanayisiyle yüksek standartta yer alıyor. Özellikle Erzurum kış turizmi açısından önemli yerlerden biri. Tünel, hem şehrin ticaretine hem de turizmine büyük katkı verecek." diye konuştu.
Doğu karadeniz ile doğu anadolu'yu birbirine bağlayacak
Bağ, tünelin hizmete girmesiyle trafik kazalarının aza indirileceğini ve insanların daha konforlu seyahat edeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Kop Tüneli, Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan yolda olup transit taşımacılıkta önemli bir konuma sahip olacak. Ayrıca Gürbulak Sınır Kapısı ile kesintisiz ulaşım ve liman ticaretinde rahatlama sağlayarak bölgedeki ulaşım sorununa çözüm olacak. Yol 6,5 kilometre kısalacak ve mevcut haliyle 45-55 dakikada geçilen bu kesimde, seyahat süresi 15-20 dakikaya inecek. Böylece insanlar zaman ve yakıttan tasarruf ederek milli ekonomiye de katkı sağlanacak."
"Hedefimiz 2019 da ışığı görmek"
Çalışmaların 2012'den bu yana devam ettiğini anımsatan Bağ, Kop Dağı'nın yapısının çalışmaları zorlaştırdığını kaydetti.
Bölgenin jeolojisini mühendislik uygulamaları ile aşmaya çalıştıklarını dile getiren Bağ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Her bir tüpü 6 bin 500 metre olan çift tüplü tünelin toplam uzunluğu 13 kilometre. Şu ana kadar da kazı ve destekleme işlemlerinde 6 bin 20 metre yolu tamamladık. Bölgenin yapısı çalışmalarımızı etkilese de çeşitli müdahalelerle bunları aşıyoruz. Ayrıca bu yıl tamamlanan yaklaşım tüneliyle çalışan tünel kesitinin kazıldığı kaya yüzeyinin ilerleme hızı iki katına çıktı. Bu bağlamda Kop Tüneli'nde 2019 yılı sonu itibarıyla ışığı görmeyi hedefliyoruz."