Yurt Yerine Evi Tercih Eden Öğrenciler Kiraları Uçurdu

Emlak piyasasında yaklaşan sonbaharla birlikte öğrenci sezonu da başladı. Son 3-4 aydır konut satmakta zorlanan emlakçıların bugünlerdeki en önemli ziyaretçileri, uygun kiralık ev arayan üniversiteliler. Öğrencilerin büyük bir kısmının yurt yerine evde kalmayı tercih etmesi, kira fiyatlarını da artırdı. Öğrencilerin en çok talep gösterdiği Göztepe'de kiralar; 800 bin YTL'den 1500, Ortaköy'de bin YTL'den 1800, Bahçelievler'de 600 YTL'den 800, 4. Levent'te 1000 YTL'den 1500, Fatih'te 750 YTL'den 900, Fındıkzade'de 750 YTL'den 1000 ve Avcılar'da da 450 YTL'den 500 YTL'ye çıktı.

Özellikle 5 üniversitenin bulunduğu Beşiktaş-Levent hattında yaşanabilir standartta bir dairenin kirasının 1500 YTL'den başladığını belirten Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Maçka'ya yürüyüş mesafesindeki Beşiktaş ilçesi, İTÜ, Yıldız Teknik, Mimar Sinan, Galatasaray, Boğaziçi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin gözdesi. Barbaros Bulvarı'nda bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi yaklaşık 18 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bunların yüzde 70’e yakını konutlarda yaşamayı tercih ediyor. Fındıklı’daki Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinden de Beşiktaş’a oldukça yoğun bir talep var. Çünkü Fındıklı'da işyeri ağırlıklı yerleşim ve gelir düzeyinin yüksek olması öğrencilerin konutlara yönelmesini engelliyor" dedi.

Bir emlakçıya günde en az 5 öğrenci uğruyor
Üniversitelerin açılması yaklaştığından emlakçılara 2 haftadır her gün en az 5 öğrenci kiralık ev için uğramaya başladı. Üniversiteye yakın, merkezi yerlerde oturmakta ısrar edenlerin ayda en az bin-bin 500 YTL'yi gözden çıkarması gerekiyor. İzmir ve Ankara'daki üniversite semtlerinde kiralar İstanbul'a göre daha mütevazı olsa da bütçesinde ayda 500 YTL'den fazla ayıramayanlar ya zeminin altında veya harabe konutlara razı oluyor.

İzmir'de Century 21 Bornova'dan emlak danışmanı Çağla Deniz Aytekin, bir ailenin kolay kolay tutmayacağı evlerin öğrencilere kiralandığını söylüyor. Aytekin, öğrencilerden dolayı fiyatların köpüklendiğini anlattı. Aytekin, "Merkezde donanımlı bir daire 700, normal daire 600 YTL kiraya veriliyor. 450 YTL'ye daire isteyenin 5-6 otobüs durağı uzaklığa gitmesi gerekiyor. Çünkü merkezi yerlerde bu fiyata benim herhangi bir aileye gösteremeyeceğim daireler kiraya veriliyor" diyor. Aytekin, hareketliliğin ekime kadar süreceğini tahmin ediyor.

Ankara Ercan Emlak'tan Ercan Örs de kiralık fiyatlarında son bir yılda gerçekleşen yüzde 30-40'lık artışlar nedeniyle öğrencilerin Eryaman, Sincan gibi uzak bölgelere yöneldiğini söylüyor. Örs, "500 YTL'nin üzerine çıkamıyorlarsa uzağa gidiyorlar. Ama okuluna rahat ulaşmak isteyenler, vasıtaya para ödemektense Ümitköy gibi yerlerde 600-800 YTL kiraya razı olabiliyorlar" diyor.

İstanbul'da üniversiteler hangi semtleri etkiliyor

- Beyazıt'la Avcılar’da 2 kampusu bulunan İstanbul Üniversitesi; Fatih, Fındıkzade, Haseki, Çapa ve Kocamustafapaşa semtlerini etkiledi.

- Marmara Üniversitesi'nin özellikle Göztepe ve Bahçelievler’deki yerlerinin yakınında bulunan Kuyubaşı, Hasanpaşa, Küçükbakkalköy ve Yayla'da kiralık rayiçleri üst seviyelere çıktı.

- İstanbul Teknik Üniversitesi’nin civarındaki Maslak, İstinye, 4. Levent gibi semtlerde kiralık talebi yoğunlaştı.

- Mimar Sinan, Yıldız Teknik, Bahçeşehir, Boğaziçi ve Galatasaray Üniversiteleri Ortaköy, Beşiktaş, Mecidiyeköy, Ulus, Fulya, Hisarüstü ve Üsküdar'daki kiralık emlak piyasasını sürekli canlı tutuyor. Ayrıca Yıldız Teknik'in büyük bölümünün taşındığı Davutpaşa civarı da prim yapıyor.

- Kuştepe’de Bilgi, Beylikdüzü ve Ayazağa’da Beykent, Hadımköy’de Fatih, Mecidiyeköy’de Haliç, Şile’de Işık, Eminönü’nde Kadir Has, Üsküdar’da İstanbul Ticaret, Ataköy’de Kültür, Sarıyer’de Koç, Tuzla’da Sabancı, Maltepe’de Maltepe Üniversitesi, Kadıköy’de Okan ve Doğuş ile Kayışdağı’ndaki Yeditepe Üniversitesi de öğrencileri sayesinde civar semtlerdeki emlak hareketlerini olumlu yönde etkiledi.