Yunus Aran Konferansları 56. Buluşma: Prof. Rainer Mahlamäki



Mimar Sinan Üniversitesi 1999 Mimarlık Bölümü mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak için ve mesleki kariyerlerini mimarlık alanıyla kesiştiren farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla 2001 yılından bu yana her yıl düzenli olarak Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları’nın 56. konuğu Profesör Rainer Mahlamäki olacak.

"Yerel - Evrensel - Uluslararası" başlıklı konferans, MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda 28 Nisan 2015 Salı günü, saat 14:30’da izlenebilir. Konferans dili İngilizce olup simultane tercüme yapılacaktır. Etkinlik herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Konuşma Özeti:
Prof. Rainer Mahlamäki, “Yerel - Evrensel - Uluslararası” başlıklı konuşmasında mimarlığa bakışını şu sorular çerçevesinde ele alıyor: “Yerellik nedir? Mimar kendi kültürü, dili ve tarihi ile mimarlığa nasıl katkıda bulunabilir?”

Mahlamäki, hem profesyonel olarak yürüttüğü mimarlık pratiğinde uluslararası çalışmalarında, hem de Fin mimarlık kültürüne özgü yerel üretimlerinde ve çağdaş mimarlık eğitimi yaklaşımında, farklı ölçeklerde kurulan bağlamsal yaklaşımların önemini vurgular. Bu bağlam çeşitliliği, mimarın ait olduğu coğrafyayla, doğayla, görme dışındaki algılama biçimleriyle, tarih ve gelenekle kurduğu bütüncül ilişkiden ileri gelmektedir. Onun için mimar salt nesneler, yapılar üreten biri değil, bir mekan ve ışık sanatçısıdır. Mimarlık herşeyden önce duyulara hitap eder. Resmi tarih yazımının çizdiği mimarlık tarihiyle ilişkili ya da bağımsız olarak, mimarın sorumluluğu öncelikle atmosfer yaratmak, insanlığın evrensel olarak tanıdığı, bildiği ortak özelliklerine dokunmak ve duyulara hitap eden mekanlar kurmaktır. Mahlamäki’nin yaklaşımında ölçek farklılıkları, detay zenginliği, mekanı kuran ve hislerle açığa çıkan farklı katmanları arayış, zanaat, yerel çevre ve üretimle birlikte kentin ritmi öne çıkmaktadır. Bu konuşmada mimar söz konusu ilişkiler ve katmanlar üzerinden deneyim ve projelerini paylaşacaktır.


Prof. Rainer Mahlamäki

Fin mimar, Profesör Rainer Mahlamäki (d.1956), Oulu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Çağdaş Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi, aynı zamanda Profesör Ilmari Lahdelma ile birlikte Finlandiya'nın en üretken ve başarılı mimarlık firmalarından biri olan Helsinki merkezli ‘Lahdelma & Mahlamäki Architects’ şirketinin kurucu ortağıdır. Çalışmalarının önemli bir kısmı, çeşitli yarışmalarında sundukları ve başarılı olmuş mimari projelerden oluşmaktadır. Çalışmalarıyla bugüne dek 37 birincilik ödülü (diğer sıralamalarda ise 59 ödül) almışlardır.

Mahlamäki, Tampere Teknoloji Üniversitesi'nde mimarlık okudu ve 1987 yılında bu bölümden master derecesi alarak mezun oldu. 1986-1993 yılları arasında Mahlamäki, Lahdelma ve diğer 6 mimarla birlikte ‘8 Studio' mimarlık şirketinin ortağı oldu. 92’de Lahdelma ve mimar Mikko Kaira ile birlikte ‘Kaira-Lahdelma-Mahlamäki’ şirketini kurdu. 1997’den bu yana Mahlamäki ve Lahdelma, ‘Lahdelma & Mahlamäki Architects’ şirketinin kurucu ortakları olarak birlikte çalışmaktadır.

Mahlamäki, 1997’de Oulu Üniversitesi’nde Çağdaş Mimarlık Bölümü’ne Profesör olarak atandı. 2000 - 2007 yılları arasında Bölüm Başkanlığı görevini üstlendi; 2007’den 2013’e dek Bölüm Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürdü. 2014’ten bu yana Mimarlık Fakültesi’nde Eğitim Dekanı.

2007 - 2011 yılları arasında da Finlandiya Mimarlar Derneği (SAFA) Başkanlığı yaptı.

2002’den 2006’ya kadar Fin Mimarlığı Müzesi’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. 2008’de Ilmari Lahdelma ile birlikte mimarlık alanında elde ettikleri başarılardan dolayı Finlandiya Devleti tarfından Finlandiya Ödülü’ne lâyık görüldü. Rainer Mahlamäki, 2014’te Varşova’daki Polonyalı Yahudiler Tarihi Müzesi-Polin’in tasarımıyla Finlandiya Mimarlık Ödülü’nü kazandı.