“Yunan İşgali Döneminde Anadolu Kırsalında İnsan ve Yaşam” Osmanlı Bankası Müzesi'nde
Osmanlı Bankası Müzesi’nin, Alpha Bank ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nün işbirliğiyle düzenlediği “Ege’nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum” seminerleri, 15 Aralık Cuma günü devam edecek. Doç. Dr. Engin Berber’in “Yunan İşgali Döneminde Anadolu Kırsalında İnsan ve Yaşam” başlıklı Türkçe konuşmasında yaklaşık 3.5 yıl Yunan işgali altında kalmış, İzmir Sancağı’na bağlı bir kaza merkezi olan Foça’da insan ve yaşam irdeleyecek.
Berber konuyla ilgili şöyle diyor: “Öncelikle “işgal”, “Anadolu” ve “kırsal” sözcüklerini tanımlamak istiyoruz. Böylece niye Foça’yı örnek alan seçtiğimiz sorusu yanıtlanmış olacak. Ardından dönemin idari bölünüşü içinde Foça’nın yeri üzerinde duracağız. Sayılarla Foça’da insan konusuna baktıktan sonra, bunların yaşadığı mekânlar, yaptıkları işler, kültür: Yeme-içme; eğlenme ve gelenek-görenekle, cemaatler arası ilişkiler konusunda bilgi vermek istiyoruz. Son olarak, Yunan işgali Foça’da, insan ve yaşamı değiştirdi mi? sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız.”
Doç. Dr. Engin Berber
1983’te Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nden mezun olan Engin Berber, 1985’te Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansı bitirip doktoraya başladı. 1989’da, Yunanistan Hükümeti’nin Asya, Afrika ve Latin Amerika sektörü doktora araştırma burslarından birini kazanarak Atina’ya gitti.1993’te, ”Mütareke ve Yunan İşgali Döneminde İzmir Sancağı” başlıklı teziyle Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nden doktorasını aldı. 1998’de, “Sancılı Yıllar: İzmir 1918–1922 Mütareke ve Yunan İşgali Döneminde İzmir Sancağı” başlığıyle basılan doktora tezi (Ayraç Yayınevi, Ankara, 1997), Afet İnan Tarih Araştırma Ödülünü kazandı. 2001 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı’ndan doçentliğe hak kazandı. Halen Ege Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor.