Paris İklim Zirvesi sonrasında bir değerlendirme yapan Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Sıfıra Yakın Enerjili Binaların öneminin artacağına vurgu yaparak, “Zirve sonrası yeşil bina kavramının sıfır ve sıfıra yakın enerjili bina kavramı üzerinde şekilleneceğini söyleyebiliriz. Nitekim sıfıra yakın enerjili bina kavramı bir süredir küresel yapı sektöründe trend olan bir kavram. Bu tür binaların yapılması içinse en önemli rol İnşaat Malzemesi Üreticilerine düşmektedir. Çevre dostu, yeşil binaların inşa edilmesi şüphesiz çevre dostu inşaat malzemeleri ile gerçekleşecektir. Paris sonrası ülkemizde ve dünyada inşaat malzemesi üreticilerinin en önemli ajandası çevre dostu, yüksek enerji verimliliğine sahip inovatif ürünler geliştirmek olacaktır” dedi.
Ülkemizin, Avrupa Birliği uyum sürecinde sıfıra yakın enerjili binalar büyük önem arz ettiğini belirten Hinginar; şunları söyledi: “Avrupa Birliği, 2018 sonuna kadar bütün kamu binalarında ve bu tarihten iki yıl sonra ise bütün yeni binalarda sıfır enerjili binalara geçmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği ile uyum süreci devam eden ülkemiz gerçekliğinde ise durum yasal zorunluluklar kapsamında ele alınmalıdır. Bunun yanında, sıfıra yakın enerjili binalarda iki önemli bileşenden biri enerji verimliliği iken, diğerinin de yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı olduğunu da unutmamamız gerek. Sıfır enerjili bina yapımında sadece inanılmaz kalınlıkta yalıtım katmanları kullanmak o yapıyı enerji verimli kılmayacaktır, aynı zamanda kullanılan malzemelerin çevre dostu olması ve yapının enerji temininde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı da bir o kadar önemlidir.”
"Gazbeton sektörünün odağında sürdürülebilirlik var"
Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği olarak ulusal ve küresel çevre sorunlarına büyük bir hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Hinginar; “Gerek birlik olarak gerekse üyelerimiz nezdinde inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarında en önemli önceliğimiz çevreye olan etkimizi azaltmak. Gazbeton, tüm dünyada modern dünyanın duvar örgü malzemesi olarak biliniyor. Son derece teknolojik ve çevre dostu bir ürün. Üretiminin ve kullanımının her aşamasında çevreye en az etki eden nadir ürünlerden. Ana hammaddesi, doğada tükenme sorunu olmayan ve çokça bulunan silisli kum (kuvarsit)’dan üretilmektedir. Keza, bina duvarlarında tam anlamıyla ısı yalıtımı sağlamanın en pratik ve ekonomik çözümü, gazbeton kullanımıdır. İkame ürünlere kıyasla gazbeton ısıtma ve soğutmada %50’ye varan enerji verimliliği sağlamaktadır. Gazbetonlu duvarın üstüne Gazbeton Isı Yalıtım Levhası kullanılarak bu oran çok daha yukarılara çıkmaktadır. Böylece konutun tükettiği karbon emisyon oranı %50’lerin üzerinde azaltılmaktadır" dedi.