YTÜ Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'ndan Sektöre 65 İnşaat Proje Yöneticisi daha



İlk mezunlarını 2008-2009 eğitim-öğrenim yılı sonunda veren YTÜ / Yapı İşletmesi (İnşaat Proje Yönetimi)  Tezsiz Yüksek Lisans Programı, Haziran ayında 65 'İnşaat Proje Yöneticisi Adayı'nı daha mezun etti. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Anabilim Dalı tarafından yürütülen programın geleneksel 'Baret Tokuşturma - Giyme Töreni', Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Yapı İşletmesi'nin (Yİ), inşaat projelerinin geliştirme, planlama, uygulama, denetleme ve değerlendirme fonksiyonlarının tümünü içeren bir şemsiye kavram olduğunu vurgulayan YTÜ / Yİ –T YL Program Yürütücüsü Prof. Dr. Haluk Çeçen, her yapı projesinde insan, makine / ekipman, malzeme, para ve yönetimden oluşan beş temel kaynağın devreye girdiğini aktararak, "Yİ’nin hedefi, yapı projelerini eldeki kaynakları en verimli bir şekilde kullanarak zamanında, bütçesi içinde ve istenen kalitede bitirebilmektir" dedi.

Son yıllarda Yİ cephesinde küresel kapsamda kabul gören standartlar oluştuğuna, ancak bu gelişmelerin ve deneyim birikiminin yaygınlaştırılamadığına değinen Çeçen, bunun da her yıl binlerce yapı projesinde milyarlarca dolarlık maddi kayıpların yanısıra insan ve zaman kayıplarını da beraberinde getirdiğini, aynı nedenlerden dolayı rekabet gücünü kaybeden ve batan birçok şirkete de rastlandığını aktardı.

Çeçen, Türkiye’de 'İnşaat Proje Yöneticisi' adaylarını yetiştirmek üzere geliştirilen YTÜ / Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans ( Yİ -T YL )  Programı'nın YTÜ / Oditoryum'da 22 Eylül 2008'de gerçekleştirilen ve TAV, Enka, Tekfen, Yapı Merkezi, ANT Yapı, Koray, Baytur, Teknik Yapı, Tek Yol, Dumankaya, Kagir Ahşap, Hektaş, İdealist GYO, Arıkanlı, Avinal, Botek, Proje Yönetim, OK-SERV, Soyak, Sinpaş firmalarının yöneticilerinin de katıldı bir törenle başlatıldığını anımsatarak, şöyle devam etti.



"Bu programa, mühendisler, mimarlar ve işletmeciler katılabilirler. Bir defada 30 veya daha fazla elemanını daha rahat bir zamanlama ile ve sınav şartı aranmadan eğitime göndermek isteyen firma ve kurumlar için 2 yıla yayılmış ( 4 dönemlik ) benzer içerikli sertifika programları da organize edilebilir. YTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünce geliştirilen uygulama ağırlıklı bu programda, her yıl 100 öğrenci mezun etmek hedeflenmiştir. Bu hedefle yola çıkan yüksek lisans programımız, başladığı 2008-2009 döneminde 46 mezun vermiş ve Bahar-2010 döneminde eğitim verdiği 70 öğrencisiyle belirlenen hedefe çok yaklaşmıştır.

İnşaat sektöründe çok aranan özel eğitilmiş “Proje Yöneticisi” adayları yetiştiren bu programda eğitim, YTÜ’ nün Yıldız - Beşiktaş yerleşkesinde ve akşam saatlerinde (18:00 - 21:00) verildiğinden, pratikte çalışanlar da programa katılabiliyorlar. Başarılı öğrenciler iki dönemde (Eylül - Haziran arası) tez yazmadan yüksek lisans diplomalarını alabiliyorlar. Dönemler birbirinden bağımsız oldukları için, ara dönemde de öğrenci kabul edilen bu program, Güz + Bahar veya Bahar + Güz dönemlerinde eğitim alınarak tamamlanabiliyor.

'Uygulama ağırlıklı' olmasına büyük önem verdiğimiz YL eğitim programımız, dersleri veren ve koordine eden akademisyenlerin yanında, gerçek projelerde deneyim kazanmış seçme uzmanların da yoğun katkıları ile yürütülüyor. 'Deneyimli Uygulamacı'ların yapı işletmesinin temel fonksiyonlarını yansıtan deneyimlerini yüksek lisans öğrencileriyle paylaşmaları sağlanıyor. Yapı işletmesi uygulamaları açısından önemli olan inşaat şantiyeleri ziyaret ediliyor ve projeler yerinde değerlendiriliyor. Gerçek uygulamalar şantiyede tanıtılarak öğrencilere sahada kullanabilecekleri bilgiler ve yöntemler aktarılıyor".

Programda yeni dönem başvuruları, 09 - 20 Ağustos 2010 tarihleri arasında alınacak.

Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı hakkında detaylı bilgi için: www.yi.yildiz.edu.tr