"Enerji Tasarrufu ve Ekoloji" konusunun çokça tartışıldığı bu günlerde YTONG ürünlerine ilşkin ayrıntılı bir ekolojik bilanço hazırladı. Bu bilanço, hammadde kazanımından inşaat malzemesi üretimine, malzemenin işlenmesinden, binanın kullanımına, yıkılan bir binanın tasfiyesine, nakliyeden, enerji tüketimine, uygulama sırasındaki sağlık risklerine kadar tüm detayları içeriyor.
Konut tüketicilerinin, doğayla uyum içinde yaşamak istemelerinden yola çıkan YTONG, "Enerji Tasarrufu ve Ekoloji" konusunun çokça tartışıldığı bu günlerde ürünlerine ilişkin ayrıntılı bir ekolojik bilanço hazırladı. Hammadde kazanımından inşaat malzemesi üretimine, malzemenin işlenmesinden, binanın kullanımına, yıkılan bir binanın tasfiyesine, nakliyeden, enerji tüketimine, uygulama sırasındaki sağlık risklerine kadar tüm detayları içeren bilançonun konsepti, "Her aşamada çevreye karşı hassas ve bilinçle yaklaşan bir inşaa konseptidir" şeklinde açıklanıyor.
YTONG ekolojik bilançoyu şöyle anlatıyor:
"YTONG ekolojik yapı malzemesine tartışmasız en iyi örnektir: çünkü akıllıca ve en başından itibaren ekolojik olarak tasarlanmıştır. YTONG'da ekoloji, hammadde hazırlığı ile başlar ve her aşamada devam eder. Bu, özellikle insanlar binada yaşamaya başladığında belirginleşir: Enerji tüketimi ne kadar düşük olursa, çevreye verilen zarar da o kadar az olur.
Bu nedenle yalnızca yaı iç ortamında sağladığı konfor nedeni ile değil, aynı zamanda inşaat malzemesi olarak YTONG kullanma kararının, çevremize karşı büyük bir sorumluluk olduğundan da bahsetmekte fayda vardır.
YTONG'un ekolojik bilançosu
.Neredeyse tükenmez miktarda bulunan, çevreye zarar vermeden elde edilen doğal hammaddeler.
.Zararlı madde içermeyen ve enerji tasarrufu öncelikli üretim.
.Firesiz ve hızlı ygulama imkanı
.Düşük miktarda, rahatça yeniden değerlendirilebilen atık.
.Yüksek ısıtma enerjisi tasarrufu, dolayısıyla CO2 emisyonlarında ciddi düşüş.
.Kalıcı, uzun ömürlü yapı ve yaşam kalitesi.
.Kolay geri dönüşüm ve yeniden değerlendirme imkanı.
Hammadde tüketiminde tasarruflu
YTONG'un başlıca hammaddeleri kum, kireç ve sudan oluşur. Bunlar tümüyle doğal hammaddelerdir, yer kabuğunn büyük bir bölümünü oluştururlar ve neredeyse tükenmez kaynağa sahiptirler. YTONG bu hammaddeleri çevreyi koruyarak çıkartır ve işler. Bunu yaparken doğanın dengesine asla zarar vermez. Bu hammaddelerin tükenmesi neredeyse imkansız olduğu halde, bunların tasarruflu kullanması üretimin birincil önceliğidir. Örneğin 1 m³ hammaddeden yaklaşık 5 m³ YTONG üretilmektedir. YTONG, benzer inşaat malzemelrine göre daha az enerji gerektiren kapalı bir döngü içerisinde üretilir. Örneğin üretimde kullanılan su buharının %85'i bir defadan fazla kullanılır. Bu işlemde kullanılamayan enerji ise ısıtma amaçlı olarak kullanılır. 1 m³ YTONG duvar bloğu üretmek için yalnızca 279 kWh enerjiye ihtiyaç vardır.
Düşük enerji ihtiyacı, CO2 emisyonlarini azaltır
Yapay CO2 emisyonlarının üçte biri, fosil yaktların ısıtılmasından kaynaklanmaktadır. Bunun global iklim değişimleri üzerindeki olumsuz etkisini inkar etmek artık imkansızdır. Bir yapı malzemesi, yapıdaki kullanımı ile enerji tasarrufu sağlayarak CO2 salınımını azaltmaya katkı sağlayabilir. Peki bu malzemenin üretiminde, nakliyesinde, uygulanmasında tüketilen enerji ve CO2 salınım miktarı ne kadardır? Konvansiyonel inşaat malzemelerinin 1 ³ üretimi için gerekli hammadde ve enerji miktarları ile buna bağlı oluşan CO2 salınım miktarı birim YTONG malzemesi üretiminin çok üzerindedir.
YTONG yapının duvarlarında tek katmanlı kullanılarak, yönetmeliğin öngördüğü ısı yalıtımı değerlerini sunabilmektedir. Bunu sağlayan, bünyesindeki milyonlarca gözeneğin içine hapsedilmiş durgun havadır. Durgun hava, düşük ısı iletkenliği nedeniyle eniyi ısı yalıtıcılarından biridir. Sahip olduğu bu olağanüstü ısı yalıtım değeri nedeniyle uygun kalınlıklar tercih edilerek "ısı yalıtımı" amaçlı olarak kullanılabilecek bir inşaat malzemesidir. Kullanıldığı binalarda enerji tüketimini ve ısınma maliyetlerini düşürür, aynı zamanda çevreyi korur.
Aynı zamanda hafif bir malzeme olması, nakliye sırasında tüketilen yakıt miktarı ve buna bağlı CO2salınımını azaltarak bir avantaja dönüşür.
Nefes alan duvarlar, sağliklı iç ortamlar
Bir evin iç ortamının sağlıklı olması birçok faktöre bağlıdır. Binalardaki şikayetler, bu faktörlerin insan sağlığına uygun biçimde oluşturulmamasından kaynaklanmaktadır. Bir örnekle açıklamak gerekirse; günümüzde pek çok kişi duvar ve camlarındaki nem ve rutubetten şikayetçi oluyor. Bunun sebebi, sentetik ani mineral olmayan malzemelerle çepeçevre sarılan dış cephelerdir. Bu tip binaların duvarları doğal difüzyona, yani binanın nefes almasına olanak tanımaz. YTONG, mineral esaslı ve doğal olarak difüzyona açık bir inşaat malzemesidir. Su buharını ve nemi doğal yoldan dış ortama iletir ve bu sorunlar asla yaşanmaz."