Yollar Köstebek Yuvası, Kaldırımlar Otopark gibi...



Başkent genelinde her geçen gün artan araç sayısı trafik sorununu da içinden çıkılması zor bir duruma sokuyor. Sürücüler kentin genelinde çöken, engebelerin oluştuğu köstebek yuvasını andıran yollardan, yayalar ise otopark sıkıntısı nedeniyle kaldırımları işgal eden araçlardan yakınıyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, kazı yapılan yolda belirlenen şartlara uygun bir dolgu malzemesinin kullanılması gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde yollardaki çökme ve göçmeleri önlemek mümkün değildir” dedi.

Başkentte ara sokaklardan ana caddelere kadar kentteki hemen hemen bütün yolların çukurlar ve engebelerle dolu olması araç sahipleri için güvenli bir sürüşü ortadan kaldırıyor. Yollardaki bozukluklar hem araçlara zarar veriyor, hem de trafik kazalarının meydana gelmesine neden oluyor. Ankara’nın hemen hemen her yerinde sürücüleri zor durumda bırakan ve ulaşımı bir eziyete dönüştüren yolların bozukluğu kış aylarında yağışlı havayla birlikte artıyor.

Ankara genelindeki yolların köstebek yuvasını andırmasının başında ise yanlış yapılan doldurma çalışmaları geliyor. Herhangi bir altyapı çalışması nedeniyle kazılıp tekrar kapatılan yollara atılan asfalt zamanla yanlış yapılan doldurma nedeniyle çöküyor. Bu da yol üzerinde çukurların, asfaltta ise çatlamaların ve engebelerin oluşmasına yol açıyor. Söz konusu altyapı çalışmaları nedeniyle yap-boz tahtasına dönen yollar zamanla yıpranak ya çöküyor, ya da yol güvenliğini bozan engebelerin oluşmasına yol açıyor. Bir türlü bitmeyen ve uzayan altyapı çalışmaları aynı zamanda yolları da çamur deryasına dönüştürüyor.

Kazalara neden oluyor

Özellikle yağışlı havalarda içi suyla dolan derin çukurların, sıradan bir su birikintisi görüntüsü vermesi nedeniyle araç sahipleri büyük sıkıntı yaşıyor. Derin bir çukura düşen teker nedeniyle sürücüler aracın kontrolünü kaybederken, bu durum da trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Yerel yönetimlerin yanlış yaptığı asfaltlama çalışmaları da kent genelinde yolların bozulmasına neden oluyor. Rögar kapaklarının yol ile aynı seviyede bulunması gerekirken, zamanla yenilenen asfalt bu rögar kapaklarını aşağıda bırakıyor.

Kaldırımlar araçların işgali altında

Yollarda yaşanan bozukluklardan araç sahipleri şikâyet ederken, yayalar ise kaldırımda yürüyecek yer bulamamaktan yakınıyor. Yayaların kullanımına ayrılan kaldırımların dar ve kırık-dökük olmasının yanı sıra, araçların kaldırımları park ettiği gözleniyor. Yapılan yol çalışmaları ve çevre düzenlemeleriyle zaten pek çok kaldırım her yıl daha da daralırken, araçlar günün her saati kaldırımların üzerine çıkarak park edebiliyor. Araçların kaldırım üzerine park etmeleri nedeniyle yayalar genelde yola inerek yürümek zorunda kalıyor. Özellikle Kolej, Kurtuluş’un ara sokakları ve ana caddelerinde araçlar kaldırımların üzerinde bırakılıyor. Cemal Gürsel Caddesi üzerindeki kaldırımlara bazen 4 araç yan yana park ederek, yaya geçişini tamamen kapatıyor. Kaldırımların yüksek olmaması ve genelde yol seviyesine kadar alçalması nedeniyle araçlar kaldırımları adeta açık bir otoparka dönüştürüyor.



‘Kazıdan çıkan malzemeler bir daha kullanılmamalı’

İMO Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, Ankara’daki altyapının sorunlu olduğunu, sık sık arızalar ya da yeni abone bağlantıları nedeniyle yolların kazıldığını ifade etti. Kazılan yollarda dolgunun tam olarak yapılamadığını anlatan Ersan, altyapı çalışmasını yapan kurumların kazıdan çıkan malzemeyi tekrar dolgu malzemesi olarak kullandığını dile getirdi. Ersan, kazı sırasında yoldan çıkan malzemenin tekrar dolguda kullanılmaması gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:

“Dolgu şartnameye göre sıkıştırılmadığı için yağmurun etkisiyle toprakta oturmalar meydana geliyor. Topraktaki oturma nedeniyle kazı çalışması yapılan yerin üzerine atılan yüzeysel asfalt da çöküyor. Sıkıştırma tam olarak yapılmadıktan sonra asfaltı ne kadar atarsanız atın zemin suyu aldığı zaman çöker. Bundan dolayı da kış aylarında yolların daha önce altyapı çalışması yapılan bölgelerin göçtüğünü görüyoruz.”

‘Şartnameye uygun dolgu yapılmalı’

Yolların çöken bölgelerinin de tekrar yanlış yapılan sıkıştırmalar nedeniyle kısa bir süre sonra çökmeye devam ettiğini anlatan Ersan, özellikle altyapı çalışması yapılan yollarda kazı sırasında çıkan malzemenin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Ersan, kazı sonucu çıkan malzemenin harfiyat olarak atılması gerektiğini belirterek, “Kazı yapılan bir yolda şartnameye uygun dolgu malzemesi getirilerek sıkıştırma yapılmalıdır. Aksi takdirde yollardaki çökme ve göçmeleri önlemek mümkün değildir” diye konuştu. Ankara’da yolların çukurlar ve engebeler içinde olmasının yıllardır yaşanan bir sorun olduğunu ifade eden Ersan, “Günü kurturma adına yapılan işlemler, maalesef kışın böyle sıkıntılara yol açıyor” dedi.