Kocaeli’nin Deprem Röntgeni Çekilecek

Kocaeli’nin fay hatlarını belirlemek, zemin etüdünü çıkarıp, kentin adeta röntgenini çekerek, yaşanabilecek bir depremde zararı en düşük noktaya indirmek için yürütülen çalışmanın ilk toplantısında, bütün bölgelerdeki deprem riskinin belirleneceği açıklandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan toplantıya, TÜBİTAK adına Doç. Dr. Serdar Özalaybey, Doç. Dr. Mehmet Ergin ve Dr. Cihangir Aydöner, Kocaeli Büyükşehir adına danışmanlar Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Erkan Ayan, İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç, Zemin Deprem Şube Müdürü Mustafa Cevher ve mühendisler katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Zemin Deprem Şube Müdürü Mustafa Cevher’in sinevizyon eşliğinde yaptığı sunum ile fay hatları gösterildi. TÜBİTAK-MAM (Marmara Araştırma Merkezi) adına Doç. Dr. Serdar Özalaybey, yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kocaeli için Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’nin Kocaeli sınırlarının tamamını kapsayacağını belirten Özalaybey, “Türkiye’de ilk kez en son teknolojiler kullanılarak bir ilin röntgeni çekilecek. Yapacağımız bu çalışma ile deprem riskini ve tehlikesini ortaya çıkararak gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacağız.” dedi.

Planlanan çalışmalarda Kocaeli’nin 8 bölgeye ayrıldığını belirten Özalaybey, şu bilgiyi verdi: “Çalışmaları 3 yıla yayacağız. Şehir merkezindeki yoğunluk göz önüne alınarak, Gebze’den Kandıra’ya kadar tüm alan taranacak. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 44 belediyenin deprem riski tüm boyutları ile ortaya çıkartılacak. Yapılacak çalışma sonunda ortaya çıkacak rapor tüm belediyelere iletilecek ve halkın bilgilenmesi sağlanacaktır.”