Yoksa Atina’da Bir Beyzbol Stadyumu Bulmayı mı Umuyordunuz?
Helleiniko Olimpik Kompleksi
2004 Atina Olimpiyat Oyunları’ndan iki yıl sonra Yunan Hükümeti, bakım masraflarını kesebilmek için Olimpiyatlar için inşa edilen bazı tesisleri yıkmayı düşünüyor. Bu tesislerin pekçoğu kullanılmıyor.
Olimpiyatlar için yapılan hafif metroyla, Güney Atina’daki Glyfada semtinden liman şehri Pire’ya kadar olan hatta gerçekleştirilen bir tur, herşeyi açığa çıkarıyor: Sol tarafta, mavinin tonları ve Ege adalarıyla etkileyici bir görüntüye sahip, emekli Atinalıların plajlarında gölgelendiği kıyı şeridi, sağ tarafta ise hokey stadyumu, beyzbol merkezi, kano ve kayak slalom pistleriyle, tamamen boş Helliniko Olimpik Kompleksi yer alıyor. Komplekste tek bir canlının izine rastlamak imkansız.
Doğrusu Yunanlıların Olimpik gururunu yeniden yükselten ve başkentte hala bütün tişört ve şapkalarda amblemleri görülebilen Olimpiyat Oyunları’ndan henüz iki yıl sonra, bu yeni tesislerle ne yapılacağı kara kara düşünülüyor. ‘Olimpik Stadyum’ geçtiğimiz hafta atletizm yarışmalarına ev sahipliği yaparken, diğer stadyumların yıkılması gerekebilir.
Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Spyros Kladas’ın açıklamasına göre, softbol, beyzbol ve hokey gibi, oyunlar sonrasında en çok 20 sporcu tarafından kullanılacak tesislerin kalıcı olarak inşa edilmesi ve bunun için 107 milyon Avro harcanması anlamsızdı.
Bu miktar, kuzeydeki Selanik’ten güneydeki Girit adasına kadar ülke çapında Olimpiyatlarla ilişkili inşaatlar için yapılan 2.2 milyar Avroluk yatırımın sadece bir kısmını oluşturuyor. Şimdi tüm bu tesislerin bakım maliyeti yılda 55 milyon Avro’yu bulurken pekçoğu da kullanılmıyor. Örneğin Patras ve Volos’taki stadyumlar, yerel ve ikinci lig takımlarının karşılayabileceğinden çok daha masraflı. Hükümetin açıklamasına göre eğer bu tesisler yıkılmazsa, kendi kendilerine dökülmeye başlayacaklar.
Yunanistan, Olimpiyatları kullanarak 2005’teki turizm payını yüzde 5 artırmayı başarmıştı ancak Olimpik tesislerin kullanılması için alternatif yollar bulmayı başaramadı. Ağustos’taki bir rapora göre, oyunlar için inşa edilmiş bir düzineden fazla tesisin sadece üçü yatırım maliyetini çıkarabildi. Yunanistan Turizm Yatırımları Birliği’nin Genel Menejeri George Drakopoulos, Oyunların en başarılı tarafının yarattığı ‘tanıtım patlaması’ olduğunu ancak bu mirası keşfetmekte geciktiklerini söylüyor. Kladas ise, tesislerin oyunlar sonrası değerlendirmesinden sorumlu devlet kurmunun görevine ancak oyunlar sona erdikten sonra başladığını belirtiyor. “Aslında 1997’de Düzenleme Komitesi ile birlikte göreve başlamalıydı” diyor Kladas.
Beyzbol Stadyumu
Yunanistan’ın Olimpiyat Oyunları öncelikli sorunları genel olarak çözümlenmişti. Tesislerin bir kısmı Oyunların başlamasına çok yakın bir zaman kala, alınan büyük miktarlarda borçla tamamlanabilmişti.
Bugünse örneğin Glyfada’nın beyzbol merkezi ile ne yapacağını hayal edebilmek güç. Buraya komşu kürek parkurunun da yakın zamanda kullanılacağına dair bir işaret yok. Bataklıkta inşa edilen bu tesis çevresel kısıtlamalar nedeniyle kullanılır halde değil.