Yoğunluk, Tarihi Hamamda ‘Zamansız’ Olanı Arıyor



'Zamansız', mimarlığın boşluğu ve ışığı biçimlendirme gücünü hamam yapısı üzerinden görünür kılarak zamanın ötesine taşan bir mekân deneyimi üretmeyi amaçlıyor. 

Antalya’nın merkezinde, Atatürk Caddesi’nin Karaalioğlu Parkı ile kesiştiği noktada bulunan Yenikapı Gavur Hamamı, 19. yüzyılda yapılmış bir yapı. Her bir göz odasının gün ışığını içeri alan delikli bir kubbeyle örtüldüğü hamam şu anda atıl durumda bulunuyor. Bu tarihi hamam insanın maddeyi, maddenin de boşluğu ve ışığı biçimlendirme gücünün bir örneği. Mimarlığın gücü de insanın madde ve ışıkla kurduğu bu ilişkiden çıkıyor. Yapının hangi yüzyılda yapıldığına, onun içine giren insanın hangi zamanda yaşadığına bakmaksızın, mimarlık, zamanları aşan bir biçimde insanın varlığına dokunuyor. 

Zamansız, mekanın bu gücüne odaklanıyor. Giriş odalarında hamamın bugünkü hali ve kubbeden giren gün ışığı deneyimlenebilirken, yerleştirme son oda olan sıcaklığı dönüştürerek bugünün zamanından koparıyor. Kubbeden giren ışıklar güneş ile, dolayısıyla bugünün zamanı ile ilişiğini kesiyor ve kendine has bir davranış ortaya koymaya başlıyor. Karanlık ve aydınlık arasında gidip gelen ve beklenmedik şekillerde mekânın içine üzülen ışıklar su buharı ile birleşerek mekânın zamanlar ötesi özünü ortaya çıkarmaya çalışıyor. 

Reklam Goruntulenme Bolumu

Zamansız, 23 Ekim - 15 Kasım 2015 tarihleri arasında her gün 10:00 - 19:00 saatleri arası Antalya Yenikapı Gavur Hamamı’nda ziyaret edilebilir.

Yerleştirme, Tansel Korkmaz’ın küratörlüğünü üstlendiği ‘Geleceği Düşünmek’ temalı 3. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Sergi Künyesi:


Yoğunluk
İsmail Eğler, Nil Aynalı Eğler, Elif Tekir, Nezih Vargeloğlu

Metin ve Kavramsal Çerçeve
Nil Aynalı Eğler

Tasarım ve Kurulum
İsmail Eğler, Nezih Vargeloğlu, Onur Tekir

Koordinasyon
Elif Tekir

Otomasyon
Sergen Tertemiz

Yoğunluk hakkında:

İsmail Eğler, Nil Aynalı Eğler, Elif Tekir ve Nezih Vargeloğlu’ndan oluşan YOĞUNLUK, sanat etkinliğinin mekan ile ilişkisi üzerine odaklanıyor. Mekanı sanatsal üretiminin başlangıç noktası olarak ele alan inisiyatif, kentlerde özgün nitelikleri olan mekanları keşfederek güncel sanatın mekansal deneyim ile iç içe geçtiği sergiler gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Sergiler, davetli sanatçıların mekan ile yoğun ilişkiye geçtiği ve mekanda gizli olan potansiyelleri kendi kavrayışları içerisinden açığa çıkardıkları bir süreç içerisinden ortaya çıkıyor. Sanatçılardan beklenen,  mekanı sanatsal bir deneyim alanına dönüştürmeleri...