"Yoğun Yağış, İmar Politikaları Nedeniyle Afete Dönüştü"



Yapılan açıklamada, "Kısa süre önce, toplumumuzu acılara boğan 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 16. yılı nedeniyle yaptığıöız açıklamanın ardından sadece bir hafta geçti ve toplumumuz, 8 yurttaşımızın hayatını kaybettiği, 3 kişinin kayıp olduğu yeni bir acıyı Artvin-Hopa`da yaşadı. Artvin'de yaşanan yoğun yağış, yine yanlış enerji, orman ve kentleşme, imar politikaları nedeniyle afete dönüştü" denildi.

Yaşanan felaketlerin tesadüf ya da 500 yılda bir yaşanan beklenmedik bir doğa olayı olmadığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu felaket, Karadeniz`in dağlar arasında derin vadiler ve yüksek debili akarsularla şekillenen bu özgün coğrafyasının oluşturduğu klimatolojiyi göz ardı ederek; dere yataklarını doldurularak daraltanların, doldurulan alanları yapılaşmaya açanların, dereleri beton kanallara alanların, bunlar yetmiyormuş gibi tüm bu akarsuların önüne adeta tıpa gibi Karadeniz Sahil Yolunu yapanların eseridir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bu felaketin nedeni, izlenen doğaya duyarsız enerji politikaları ile Karadeniz vadilerini yok eden HES`lere, ormansızlaşmaya neden olan yapılaşmalara, bilimsel verileri yok sayan dere ıslah projelerine, yol inşaatları için gelişigüzel açılan onlarca taş ocaklarına, doğayı, yaşayanları hiçe sayan madencilik faaliyetlerine,  topografya koşullarını göz ardı eden gelişigüzel yol uygulamalarına izin verenlerdir.  
Bu felaketin sorumlusu, tüm bu felaketlere rağmen, hala ısrarla, turizm kisvesi altında, hiçbir ihtiyaca bağlı olmayan, yaylaları birbirine bağlandığını iddia eden, ormanları yok edecek olan, madencilik faaliyetleri, HES uygulamaları taş ocakları ve her türlü yapılaşmaya yol açacak "Karadeniz Doğal Orman" ekosisteminin ölüm fermanı olan, yeşil yol"u uygulayanlardır."