Yılın Genç Tasarım Girişimcileri Belirlendi

British Council ile İstanbul Modern Sanat Müzesi işbirliği ve Eczacıbaşı Topluluğu ile VitrA sponsorluğunda, ülkemizde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Genç Tasarım Girişimcisi Yarışması, İngiltere Başkonsolosluğu’nda düzenlenen bir ödül töreniyle son buldu.

Yarışmaya farklı tasarım disiplinlerine ilişkin farklı yaratıcı fikirleriyle 50’ye yakın aday katıldı. Yapılan ön elemeler sonucunda belirlenen 12 finalist 3 Temmuz 2008 Perşembe günü, aralarında uluslararası üne sahip tasarımcı Ron Arad’ın da bulunduğu jüri önüne çıktılar ve tasarım girişimciliği konusunda fikirleriyle yarıştılar.

Yarışmanın birincisi olarak Türkiye’de ilk kez "Yılın Genç Tasarım Girişimcisi" unvanını kazanan Osman Can Özcanlı, jüriye, şeffaf ekmek kızartıcı, origami katlanabilir DVD player ve ozpack (oz çantası) gibi tasarımlarının sunumunu yaptı. Hâlihazırda, şirketlere tasarım çözümleri sunan ve İzmir’de yaşayan Osman Can Özcanlı, mesleğini anlatırken "Firmalar bana ürün tasarımı aşamasında karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmam için gelirler. Ben de bu sorunlara yaratıcı çözümler önermeye çalışırım" ifadelerini kullandı. Yarışmada ikincilik ödülünü Alper Böler ve üçüncülük ödülünü Demet Bilici aldı. Uluslararası Genç Tasarım Girişimcisi yarışmasının Türkiye ikincisi Alper Böler 600 euro ve üçüncü olan Demet Bilici  400 euro para ödülü kazanırken, yarışmanın birincisi Osman Can Özcanlı, Eylül ayında İngiltere’de "Yılın Uluslararası Genç Tasarım Girişimcisi" olmak için yarışacak.



Türkiye’de Yılın Genç Tasarım Girişimcisi ilan edilen Osman Can Özcanlı’nın kazandığı bir diğer ödül de, İngiltere’de sektörün önde gelen isim ve kurumlarıyla tanışıp, onlarla birlikte toplantı, sunum ve seminerlere katılabileceği  ve Avrupa’nın en tanınmış tasarım fuarlarından biri olan %100 Design fuarına katılma fırsatı sunan 12 günlük bir İngiltere ziyareti. Yarışmanın birincisi, tüm bunların yanı sıra 7500 Sterlinlik bir mali destekle, girişimci fikrini British Council ile birlikte yürüteceği bir proje çerçevesinde gerçekleştirme fırsatını bulacak.

Ödül töreninde Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’de tasarım alanında gerçekleştirilen böyle bir etkinliğe destek vermiş olmaktan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi; "Tasarım kavramının endüstriden sanata, bilimden siyasete tüm alanlarda kilit faktörü temsil ettiği bir çağda yaşıyoruz. Düşlerimizi, amaçlarımızı, düşüncelerimizi, doğru tasarlarsak gerçekleştirebiliyoruz.  Böyle bir dönemde British Council’ın, tasarım alanında atılıma çok ihtiyacı olan 10 ülkede yürüttüğü bu projenin, çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ödül kazananlara sağlanan olanakların, projenin etkinliğini artırdığına inanıyorum."

Yarışmaya katılan genç tasarım girişimcilerinin ortak görüşü, Türkiye’de artık tasarım alanında düzenlenen yarışmaların artmasının memnuniyet verici olduğu ve bu sayede bu alanda çalışan yaratıcı kişilere burs, sponsorluk ve çeşitli ödüller şeklinde sunulan destek ve olanakların artmasının teşvik edici olduğu yönündeydi.

British Council Sanat Direktörü Ruth Ur "Yarışmaya gösterilen ilgi gerçekten çok sevindiriciydi. Birçok çarpıcı başvuru sahibi yetenekli adayı, yarışmanın koşulları arasında belirtilen yaş aralığında olmadıkları ya da yine koşullara arasında yer alan 3 yıllık iş deneyimi koşulunu henüz sağlayamadıkları için elemek zorunda kaldık. Yarışmayı Türkiye’nin kazanmasını çok istiyoruz" dedi.