Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Maslak’ta bulunan öğrenci yurdu yıkıldı. Yurt 2013 yılında ‘sağlam olmadığı’ gerekçesiyle boşaltılmıştı. Gökdelenlerin arasında kalan metruk yurdun yerine yeniden yurt yapılacağı gündeme gelirken, buraya iş merkezi yapılacağı söylentileri de kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ına devredilen arazide ne yapılacağına ilişkin proje ise gizli tutuluyor. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, yurdun imar planında bir değişiklik olmadığını söyleyerek rektörlüğü konuya dair açıklama yapmaya çağırdı.
Tekrar yurt olabileceği konuşuluyordu
Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; bir zamanlar 175 erkek ve 175 kadın öğrencinin bulunduğu yurt geçtiğimiz hafta iş makineleriyle yıkıldı. Geniş alana sahip ve Maslak’ta plazaların arasındaki değerli bir arazide bulunan yurt boşaltıldıktan sonra yerine yeni bir yurdun yapılacağı sıkça konuşuldu. Fakat ilerleyen zamanlarda buranın alışveriş merkezi yapılacağı gündeme geldi.
Dönemin Yıldız Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Erişen, 2017 yılında konuyla ilgili şunları söyledi: “Maslak kampüsü aktif değil, binalar çok eski ve kullanımı veya bakım yapılması uygun değil. Orayla ilgili üniversitemize en üst düzeyde faydayı saylayacak proje değerlendirmeleri yapılıyor. Burada da henüz karar kesinleşmedi. Kesinleşmeden şunlar planlanıyor demek de uygun değil.”
"Yıkılacak yurdun yerine iş merkezi yapılacak"
Yurt yıkılmadan önce yıllarca burada çalışan ve şu an üniversitede yetkili olan bir isim ise yıkılan yurdun yerine iş merkezi yapılacağına dair duyumlarını aldıklarını söyledi: “2012’de yurdun boşaltılacağı sıkça konuşuluyordu. Yapılan incelemelerde yurdun depreme dayanıksız olduğu belirtildi. Bu incelemeler sonrası öğrencilerden yurdu boşaltmaları istendi. Burası yıllarca ne olacağı belirsiz şekilde kaldı. Buranın üniversiteye bağlı Teknopark’a devredildiği bilgisini aldık. Yıkılan yurdun yerine iş merkezi yapılacak. Yurdun boşaltılmasının ardından 5 yıl geçti. Çoğu öğrenci o dönem başka yurtlara geçiş yaptı, çoğu öğrenci de artık eve çıkmak zorunda kalmıştı.”