Yılda 9 Milyar Pet Şişe Satılan Türkiye, Niye Çöp İthal Ediyor?



Türkiye’nin plastik atık ithalatının denetlenmesine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın attığı her olumlu adım, büyük bir tepki ile geri çektiriliyor. Mikroplastik Araştırma Grubu’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin yıllık yaklaşık 4 milyon ton plastik çöp ürettiği belirtilerek, “Bu miktarda çöp 1.2 milyon tonluk bir çapı olan sektöre yetmiyorsa ortada bir manipülasyon olduğu açıktır. Çevre Bakanlığı doğru bir adım atarak, plastik ithalatında denetimi artırdı. Ancak büyük bir baskı kuruldu” denildi.

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre; Türkiye'nin çöp ithalatı son 10 yılda 20 kattan fazla arttı. Türkiye'nin 10 yıl önce dünyanın 17'nci en çok çöp ithal eden ülkesi iken, bugün 8'inciliğe kadar yükseldiğinin belirtildiği açıklamada ülkemizin “Avrupa'nın çöplüğü” haline geldiği ifade edildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Asıl yapılması gerekenin çöpü ithal etmek yerine Türkiye'nin kendi çöpünü daha iyi ayrıştırdığı ve topladığı bir sistem kurmak olduğunu vurgulayan Mikroplastik Araştırma Grubu şu bilgileri verdi:

“Sadece 9 milyar adet pet şişenin satıldığı bir ülkeden bahsediyoruz ve bu çöpün çok az bir kısmı toplanıyor. Belediyeler ayrıştırıp topladıkları çöpleri alacak firma bulamadığını, yerli çöpü işleyen geri dönüşümcüler, geri dönüşüm işinin çok da kârlı bir iş olmadığını söylerken, ithal çöp bağımlılarının bu söylemi, işin içerisinde başka işlerin olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yasadışı yabancı çöp dökümü görüntüleri ve her yıl meydana gelen 60'a yakın geri dönüşüm tesisi yangını da bu kirli işin ne olduğu konusunda ipucu da veriyor.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.