Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yükseldi



Yılbaşından beri TL'de yaşanan değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yükselişle enflasyon Merkez Bankası'nın hedeflerinden gittikçe daha fazla uzaklaşırken Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Haziran'da medyan bazında yüzde 0.25 düşüş bekleniyor. 2015 sonu TÜFE beklentisi ise bir önceki anketteki yüzde 7.30'dan yüzde 7.70'e yükseldi.

Reuters'ın 17 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.69 düşüş ile 0.31 artış bandında yer alırken; yıl sonu TÜFE  beklentileri yüzde 6.8-8.4 aralığında bulunuyor.

Enflasyonu yılbaşından beri yukarı etkileyen en büyük iki unsur olan gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı ise son dönemde bir miktar azalıyor.

Tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan ve Nisan'da yıllık bazda yüzde 14.36'a yükselen gıda ve alkolsüz içecekler grubunda enflasyon Mayıs'ta yüzde 12.81'e geriledi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Haziran ayında sebze ve meyvedeki ucuzlamanın etkisiyle yüzde 0.86 gerilediğini, dört kişilik ailenin açlık sınırının 1,338 lira, yoksulluk sınırının ise 4,357 lira olduğunu açıkladı.

TCMB son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında "Gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörülmektedir" görüşüne yer veriliyor.

Reuters anketine göre de Haziran ayında yıllık enflasyonun Mayıs ayındaki yüzde 8.09'dan yüzde 7.50'nin altına düşmesi bekleniyor.

Enflasyonun yaz aylarında gıda fiyatlarının da desteğiyle bir miktar daha gerilemesi beklense de bu düşüşün kalıcı olması ise beklenmiyor. Enflasyonun yaz aylarındaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçerek yılı Reuters anketinde göre yüzde 7.70 ile TCMB'nin yüzde 5 olan hedefinin ve yüzde 6.8 olan tahmininin oldukça üzerinde yılı tamamlaması bekleniyor.

Yıl başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 15'i bulan TL, seçimin ardından ise her iki yönlü sert dalgalandıktan sonra genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledi. Kurdaki hareketlilik ise son PPK'da TCMB tarafından "Son dönemde yaşanan döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmiştir" görüşü ile nitelendiriliyor.

Tüketici fiyatları enflasyonu Mayıs'ta gıda kalemindeki düşüşün desteğiyle beklentilerin altında yüzde 0.56 artmıştı.

TÜİK Haziran ayı enflasyon verilerini 3 Temmuz saat 1000'da açıklayacak.