Radikal Gazetesi'nden İdris Emen'in haberine göre, Fatih Belediyesi’nce ‘kentsel yenileme alanı’ ilan edilen Ayvansaray’ın tarihi Türk Mahallesi’nde skandallar bitmek bilmiyor. Belediyeden yenileme projesinin ihalesini alan Altınboynuz Turizm İnşaat Şirketi, 20. yüzyılın başından kalma tescilli Osmanlı evlerini teker teker yıkıyor.
2005’te Fatih Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Ayvansaray yenileme projesi ihalesini, ‘Şener Grup’ adına Altınboynuz Turizm İnşaat Şirketi aldı. Şirket, 16 adet tarihi binanın röleve - restorasyon - restitüsyon çalışmaları ile 32 adet yeni binanın yapılması planlanan projeye bir türlü sadık kalmadı. ‘Osmanlı evleri’ ile tanınan mahallede yeni yapılacak projenin de adına ‘Türk Mahallesi’ adı verildi. Amaç tescilli evleri restore edip, diğerlerini de bu evlere uygun halde yapmaktı. Gelin görün ki uygulama böyle olmadı. Tarihi evler yıkılmaya başlandı. Şirkete ait kepçeler geçen sene mart ayında, Koruma Kurulu ve Arkeoloji Müzesi’nin izni olmadan tarihi alanda hafriyat çalışmalarına başlamıştı. Radikal gazetesi bu olayı 26 Mart 2012 tarihinde, ‘Sur dibinde kepçeyle operasyon’ başlıklı haberiyle kamuoyuna duyurdu. Bunun üzerine tarihi yarım adadaki izinsiz kazı durduruldu.
Osmanlı eviydi
Altınboynuz Turizm İnşaat Şirketi’ne ait kepçeler, bu kez de Kuruma Kurulu tarafından tescillenmiş başka bir tarihi binayı yıkarak Ayvansaray’daki kentsel dönüşüm skandallarına yenisini ekledi. ‘2868 ada’ üzerinde bulunan tescilli binanın yıkıldığına dair ihbar üzerine Radikal, olay yerine giderek ahşap binanın kepçelerle yıkımını görüntüledi. 20. yüzyıl Osmanlı Türk mimarisinin özgün örneklerinden biri sayılan iki katlı ahşap binadan geriye enkazı kaldı. Öte yandan 30 Aralık 2012 tarihinde Altınboynuz Turizm İnşaat firması tarafından yıkımına başlanan ve tepkilerden dolayı yıkımı yarım kalan bir başka tarihi binayı yıkmak için iş makineleri dün tekrar iş başındaydı. Öte yandan aynı mahallede bulunan bir başka tescilli bina için ihaleyi alan firmanın ekiplere yıkım talimatı verdiği öğrenildi. Yıkım talimatı verilen tescilli binada bulunan eşyaların dışarıya çıkartıldığını ve yıkım öncesinde firma yetkilileri tarafından binanın fotoğraflarının çekildiği gözlemlendi. Ancak olay yerinde olduğumuzu ve yıkılan binanın fotoğraflarını çektiğimizi öğrenen firma yetkililerinin, binanın yıkımını ileri bir tarihe ertelediği öğrenildi. Binaların yıkımıyla ilgili herhangi bir ihbar almadıklarını söyleyen Koruma Kurulu ise tescilli binaların sağlam olmaması durumunda tescillerinin iptal edilerek bu tarz binaların yıkılabileceğini söyledi.
Kentsel dönüşüm kapsamında yenileme alanı ilan edilen Ayvansaray’da yaşanan bir başka skandal ise projedeki çifte standart krizi olmuştu.
Sehven çifte standart
Radikal gazetesi, Ayvansaray yenileme projesi kapsamına giren bir parsel için projeye evini vermek istemeyen vatandaşa iki, müteahhide üç kat izin verildiğini de haberleştirmişti. Haberi yalanlayan Fatih Belediyesi proje için ‘sehven olmuş’ dedikten sonra Radikal gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcı ise “Haber belgelere dayanıyor. Basının görevi kamuoyu adına elde ettiği olgulara dayanan bilgi ve fikirleri açıklamaktır’’ diyerek kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Altınboynuz Turizm İnşaat firmasının sahibi Kadri Şener, daha önce Ayvansaray’da tescilli bir binanın yıkımını haber yapan Radikal muhabiri Elif İnce ile Fener - Balat - Ayvasaray Derneği sözcüsü Çiğdem Şahin’e yaptığı saldırıyla da gündeme gelmişti.