Yeterli İmza Toplanamazsa 'Milli Park' Olmayacak!



Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, Bafa Gölü’ünün kıyısında Herakleia Latmos’u araştıran Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr. Anneliese Peschlow, Anadolu’nun en eski kaya resimlerini tespit ettiği Beşparmak dağlarının Milli Park statüsüne alınması için kampanya başlattı. Peschlow 30 bin imza toplayamazsa Milli Park yapılmayacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu kadar imzalı dilekçe getirseniz, milli park statüsüne alırız demiş. Şimdi Peschlow herkesin bu kampanyaya destek olması için yalvarıyor.

1990’ların başında bölgede başlatılan yüzey araştırmalarında Beşparmak Dağları’nın çeşitli kesimlerinde bugüne kadar binlerce kaya resmi tespit edildi.  M.Ö. 6 bin – M.Ö. 5 binin ilk yarısına tarihlenen bu kaya resimleri Yakındoğu arkeolojisinin son dönemdeki en büyük keşiflerinden biri olarak nitelendiriliyor. Ancak Türkiye ’nin bu eşsiz kültür hazinesi son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş (feldispat) ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu engellenemezse ülke turizminin ve kültürünün eşsiz bir yöresi benzersiz değerleriyle birlikte bir daha geri gelmemecesine yok olacak.

Her yer maden her yer taş!

Aradan geçen onca yıla rağmen her geçen gün madencilik faaliyetleri hızla arttı ve neredeyse hiç önlem alınmadı. Bölgede cam, seramik, kaynak elektrotları ve boya sanayiinde kullanılan hammaddenin çıkarıldığı onlarca feldspat ocağı açıldı. Dağdan üzeri resimlerle dolu taşlar bu ocaklarda mıcır haline getiriliyor. Dr. Anneliese Peschlow yıllardır Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO, valilik bu doğal güzelliği ve kültürel mirası korumak için çalmadık kapı bırakmadı. Sonuç madenler çığ gibi büyüdü.

 Change org'da kampanya

Peschlow Beş Parmak dağlarının milli park olması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da kapısını çaldı. Bakanlık bürokratları bunun için 30 bin imzalı dilekçe getirmesini istedi. Peschlow, imza kampanyası platformu change org da ‘’Latmos Milli Park olmalı’’ kampanyası başlattı. Kampanya için de şu satırları ekledi;

‘’Feldspat mineral madenciliğine derhal son verilmezse Anadolu ve Ege yegâne bir arkeolojik/doğa değerini kaybedecektir. Latmos, 8000 yıllık bir dönemi kapsayan bir Açıkhava müzesi konumundadır. Ayrıca kayaların doğal aşınmaları nedeniyle dünyada az görünen bir coğrafya parkı niteliği taşımaktadır. Burada yetişmiş fıstık çamı ormanları (Pinus pinea) Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre doğal bitki örtüsünün zenginliği, nadir, endemik ve tehlike altındaki bitki türleriyle Beşparmak Dağları botanik bilimi açısından Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı’ndan biridir. Büyük bir bölümü “acil” koruma ihtiyacında olan bu alanlar ve barındırdıkları biyoçeşitliliğin gelecek kuşaklara güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamak borcumuzdur."

Kampanyaya NABU-Derneği Almanya, WWF-Türkiye ve Kuşadası’nda yerleşik doğa koruma derneği EKODOSD, Associazione Internazionale di Archeologia Classica (AIAC) İtalya ve Association pour le Rayonnement de l'Art Pariétal Européen (ARAPE) Fransa  kampanyaya destek veriyor. Şuana kadar 10 bini aşkın imza toplandı.