Yeşilvadi Konakları Basına Tanıtıldı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden KİPTAŞ A.Ş.'nin Ümraniye'de gerçekleştireceği Yeşil Vadi Konakları, bugün Başkan Ali Müfit Gürtuna tarafından basına tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Soydan, KİPTAŞ A.Ş. Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Personel ve Eğitim Daire Başkanı Nurali Kafkas, Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, Yönetmen Osman Sınav, Karikatürist - Yazar Hasan Kaçan ve sanatçı Sinan Özen de hazır bulundu.

KİPTAŞ'ı tanıtan bir sunumla başlayan toplantıda Başkan Gürtuna ve İsmet Yıldırım da birer konuşma yaptılar.

KİPTAŞ'ın prestij projelerden biri olan Yeşil Vadi Konakları, 173 bin 140 metrekarelik alan üzerine kurulacak ve 140 bin metrekaresi konut, 2 bin 500 metrekaresi ticaret alanından oluşacak.

Yeşil Vadi Konakları yerleşmesi Ümraniye Tepeüstü Mevkinde E6 Otoyolu ile Devlet Ormanı arasında kalan vadide gerçekleştirilecek. Projeye Yeşil Vadi Konakları adı; kuzey batı tarafından orman alanı ile bitişik olmasından ve rekreasyona ayrılan alanları, karayolları tampon yeşil alanları da göz önünde bulundurulursa yaklaşık 200 bin metrekarelik arazinin yüzde 10'u yapılaşmaya ayrılmış, kendi içinde 150 bin metrekarelik yeşil alanla çevrilmiş olduğu için konuldu. Yeşil Vadi konakları tamamlandığında, İstanbul'un hatta Türkiye nin en yeşil kentsel yerleşmesi olacak.

Yerleşme kuzey batıdan ormanla, güney doğu yönünden E6 karayolu kavşağı ile çevrelenmiş, tek kontrollu giriş yolu ile ulaşılan, çevresinde kötü bir gelişme olmasına imkan vermeyen kapalı bir site, adeta "kentsel bir vaha" konumunda...

Projeye göre; otoyolun altından geçilerek girilen alanın başında çarşı, sosyal tesisler, okullar ve cami bulunacak. Bunlar konut yerleşim alanından bağımsız kullanılabilecek, dolasıyla yerleşmeyi kontrollu bir girişle ayrılmak mümkün olacak.

Konut yerleşim alanları, spor ve rekreasyon alanları net bir oto ve yaya yolu ağırlıklı ve düşük süratli olarak tasarlandı. Geçici otoparklar ve manevra yerleri dışında otolar tamamen yeraltı kapalı garajlara alındı. Garajlar her daire veya birime 2'şer oto düşecek şekilde planlandı. Ana yaya yollarından başka yerleşmeyi yeşilin içinden çepeçevre dolaşan ve çeperlerden yer yer rekreasyon alanına bağlanan alternatif yaya, gezi ve koşu yolları bulunacak.

Vadi tabanında, sosyal tesisler, klüp binası ile başlayan, vadi boyunca organik bir biçimde spor tesislerine kadar uzayan, kafe-çay bahçesi etrafında göletleşen, park çocuk oyun alanlaarı ve botanik parkı ile donanmış lineer bir rekreasyon alanı yer alıyor. Yerleşmenin ikinci rekreaktif odağında; dairevi formlu setlerle düzenlenmiş çiçek bahçesi düzenlendi. Yerleşme orman alanına doğru ormanla bütünleşecek şekilde, oto yol tarafından ise yeşil tampon alan yanı sıra ses kesici ağaç dizileri ile ayrılarak negatif etkilerden korunacak biçimde planlandı.

Yeşil Vadi Konakları çevresinde kötü bir gelişme olmasına imkan vermeyen kapalı bir site, adeta "kentsel bir vaha konumunda. Konut blokları kademeli olarak 18-16-13 katlı, 10 katlı 6,5.4 katlı tipler olarak düzenlendi. Yüksek bloklar vadinin oto yol tarafına yerleştirildi, bu sayede yerleşmenin uzak mesafelerden algılanması, tanımlanması sağlandı. Yüksek bloklarda yerleşmenin farklılığını vurgulayacak ve yerleşmeyi simgeliyecek ve ayırtedilecek bina formları kullanıldı.

Bütün konutlara kendi kapalı garajlarından asansör ve merdivenler vasıtasıyla doğrudan ulaşılıyor. Bütün dairelere bodrum katlara ilave depo imkanı sağlandı. Yerleşmenin konut sayısı kullanılan bina tipleri çeşitlemesine bağlı olarak 450 ile 462 birim civarında olacak.

Bina yükseklikleri vadi tabanına doğru azalarak vadi mekanına paralel bir mekan anlaşıyla düzenlendi, bu yolla ve bloklar arası konumları da ayarlayarak bütün konutların rekreasyon alanına olan görsel ilişkisi sağlandı. Konutların çoğu rekreasyon alan manzarası yanı sıra orman manzarasına bakacak. Yüksek bloklar ise orman alanını da gören marmaraya kadar uzanan panoramik manzaraya sahip...

İnşatlar özel olarak binalar betonarme sistemle, depreme dayanıklı olarak projelendirilecek, yerleşmenin zeminin ve binalarının her birinin depreme karşı bilimsel testleri yapılarak, şimdiye kadar İstanbul'da yapılmamış ölçüde incelemeler ve tedbirlerle sadece insanlara değil binalara da en ufak hasar oluşmasını engelleyecek yani teknikler kullanılacak. Bütün bu şehircilik, mimarlık ve yeni mühendislik yaklaşımlarıyla deprem açısından tam güvenli, çağdaş kentsel yaşam standartlaarında, mekansal açıdan nitelikli işlevsel bir mimariyle örnek bir yerleşme gerçekleştirilecek.

Daireler genelde brüt 185 metrekare ile 240 metrekare arasında 4 ile 5 odalı olarak planlanırken, daire salonlar 50 metrekarenin üzerinde olacak. Dairelerde iki banyo ve bir küçük tuvalet ile 20 metrekarelere varan mutfak kullanım alanları, banyolu, soyunmalı ebeveyn yatak odaları zengin kullanım imkanlarına kavuşturuldu. Bahçe dubleksleri ve çatı dublekslerinde oluşan "apart villalae" tekil villanın kullanım ve bakım problemlerine alternatif, imkanları itibariyle villa niteliklerine sahip, ama edinilmesi ve bakılması kolay " kent villaları" olarak düzenlendi. Bu bina tipleri, özellikle iki ayrı girişi olan, ikiz, villalaşmış bloklar biçiminde tasarlandı.