Türk filmlerinin hem gişe hem de uluslararası festivallerdeki başarısı Kültür Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, Kocaeli'nin Karadeniz sahilindeki Kefken kasabasındaki 600 dönümlük arazide Hollywood benzeri bir plato kurulması için harekete geçti. İçinde orman, göl, çöl, dağ ve deniz barındıran arazi için Kültür Bakanı Atilla Koç sinemacılarla bir toplantı yaptı. Toplantıya Osman Yağmurdereli, Osman Sınav, Sinan Çetin ve Türker İnanoğlu gibi tanınmış sinemacılar katıldı. Kefken'de kurulması planlanan platonun altyapısı devlet tarafından yapılacak. Sinemacıların sıcak baktığı projenin en önemli çıkmazı platonun nasıl ve kimler tarafından işletileceği. Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Selahattin Ertaş, "Çok büyük bir arazi. Kurulacak platodan sadece Türk sinemacıları değil, yabancılar da yararlanacak. Ancak tesisi kim, nasıl yapacak? Hangi sermayeyle işletecek? Bunlar çok önemli" dedi.
Türkiye Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (Se-Sam) Başkanı Yılmaz Atadeniz, Türk filmlerinin son zamanlardaki başarısıyla projenin tekrar gündeme geldiğini söyledi. Atadeniz, "Bir türlü hayata geçmeyen projeyi Atilla Koç yeniden gündeme getirdi. Bu çok büyük ve değerli bir arazi. Ne yazık ki başka gayelerle kullanıldığını duyuyoruz" dedi.
Maliye'den parasını istedi
Kültür Bakanlığı sinemaya verdiği desteği artırmak için de çalışmalar yapıyor. Bu yıl sinemaya 11 milyon aktaracak olan Bakanlık, Maliye'den kendisine ait ancak bütçesinde görünmeyen yaklaşık 25 milyon YTL'yi istedi. Görüşlemeler olumlu sonuçlanırsa bu yıl bakanlığın sinemaya desteği 35 milyon YTL'yi geçecek.
Yerli yapımların Hollywood filmlerini yüzde 52'lik izlenme oranıyla ilk defa geride bıraktı. Türk sinemacılar 2006'da aralarında Dondurmam Gaymak, Takva, Beş Vakit, Eve Dönüş, İklimler gibi ödüllü filmlerin de bulunduğu 37 film üreterek bir başka rekora daha imza attılar. Bu yıl 40 film çekilmesi bekleniyor.
Toplam 237 filmin gösterime girdiği 2006'da seyirci sayısı 2005'e göre yüzde 26 artarak 34.9 milyona ulaştı. Yerli filmleri izleyenlerin sayısı ise 18 milyonu aşarak şimdiye kadarki en büyük rakama ulaştı.
Cannes'a hazırlanıyorlar
Bu sene Berlin Film Festivali'nde afişlerini asacak yer bulmakta zorlanan sinemacılar, Cannes için şimdiden hazırlıklara başladı. Türkiye'ye ait bir stant kiralamaya çalışan Se-Sam bu yıl Türk filmlerine çok talep olacağını tahmin ediyor.
Birlik ayrıca her festival için profesyonellerden oluşan danışma komisyonları kurmayı hedefliyor. Bunun için Kültür Bakanlığı'yla çalışan Se-Sam, Cannes'daki Türk filmleri standı için yaklaşık 160 bin YTL harcayacak.
Sinemacılar destek için kuyrukta
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği destekten yararlanmak için geçen sene toplam 356 proje başvururken, bu sene sayı 439'u buldu. Aralarında ünlü yönetmenlere ait 90 uzun metrajlı film de sıraya girenler arasında.
Geçen sene 54 uzun metrajlı film için başvuru yapılmıştı. Bu sene en fazla başvuru 136 projeyle "senaryo yazım ve geliştirme" dalında gerçekleşti.
Önceki yıllarda projelerin yüzde 30'una destek veren Kültür Bakanlığı, kanun değişikliği yaparak oranı yüzde 50'ye çıkardı. Bu da başvuru sayını artırdı.
Ünlü yönetmenler başvurdu
Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne ünlü yönetmen ve yapımcılar da başvurdu. Destek için yarışacaklar arasında "Pandora'nın Kutusu" (Yeşim Ustaoğlu), "Ulak" (Çağan Irmak), "Pisuvar Tedirginliği" (Mustafa Altıoklar), "5 Kilometre" (Ünal Küpeli), "Görünmeyen" (Ali Özgentürk), "Vicdan" (Erden Kıral), "Mutluluk" (Abdullah Oğuz), "Lüks Hayat" (Ezel Akay), "Biz Evrimi Çok Sevmiştik" (Cem Özer) adlı projeler bulunuyor.