Yeşil Türbe'nin Çinileri Geldi



Bursa'nın simgelerinden Yeşil Türbe'nin dış cephesine 30 yıl önceki restorasyonda konulan fayanslar sökülmeye başlandı. Orijinaline en yakın şekilde üretilen ve Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında testten geçen çinilerin ilk partisi Bursa'ya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) sponsorluğunda yaklaşık 2.5 yıl önce restorasyonuna başlanan Yeşil Türbe'nin dış cephesine konulacak, orijinaline en yakın çinilerin yapılması 1 yıldan fazla zaman aldı. İznik, Özbekistan ve İstanbul'daki atölyelerin ürettiği kerpiç tipi konik kalın çinilerden, renk uyumu, kuartz miktarı ve dayanıklılığı en yüksek çıkan İstanbul Eren Çini'ye ait numunelerde karar kılındı. Usra İnşaat tarafından gerçekleştirilen restorasyonda, uzun araştırmalardan sonra onay alınarak üretilen ilk parti çini Bursa'ya ulaştı.

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Restorasyon Daire Başkanı Serhat Akçan ile İdari Mali İşler Başkanı Gürhan Özdeğer'in hafta sonu Bursa'ya gelerek Yeşil Türbe'de incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Ahmet Gedik, 'Çalışmaların en zor bölümü de aşıldı. İTÜ'nün laboratuvarlarında 50'ye yakın numune, yapılan testlerde kontrol edildi. En uygun, orjinaline en yakın çini belirlendi. İlk parti çini de Bursa'ya ulaştı. 30 yıl önce hatalı olarak yapılan restorasyonda, renkleri dahi birbirini tutmayan 7 cephedeki banyo fayanslarını söküyoruz. Bir haftaya kadar, orijinale benzer kerpiç tipi kalın çiniler döşenmeye başlanacak. Ağustos ayı sonuna kadar restorasyonun bitirilmesi hedefleniyor' diye konuştu.