Sanayicilerin öz kaynakları ile 15,5 milyon dolara hayata geçirdiği Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi, kapasitesini yüzde 50 artıracak.
Bursa'nın doğu bölgesindeki yerleşim birimleri ve sanayi tesislerinden kaynaklanan evsel ve endüstriyel atıksu kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, Bursa sınırları içinde kurulan ve çeşitli firmalarca çalıştırılan 221 arıtma tesisinin ihtiyaca karşılık veremediğinin belirlenmesi üzerine kurulmuştu. Kooperatifler Kanunu kapsamında 1163 sayılı özel hukuk hükümlerine tabi olarak kurulan tesis, Yıldırım-İsabey bölgesindeki sanayi tesisleri, Gürsu OSB (GÜSAB), Kestel OSB (KOSAB), Kestel Sanayi Bölgesi, Barakfakih Sanayi Bölgesi, Kestel ve Gürsu ilçe merkezlerini kapsıyor.
Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi, tamamen sanayicilerin öz kaynakları ile yaklaşık 15,5 milyon dolara mal oldu. 55 bin metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesis, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından merkezi idare-yerel yönetim-sanayi işbirliği, havza büyüklüğü ve 'Kirleten öder' prensibiyle çalışıyor. Tesis bünyesindeki laboratuvarda, tesise gelen atık suyun kirlilik yükleri ve çıkış suyu değerleri günlük periyotlarla ölçülürken, düzenli periyotlarla çıkış suyundan alınan numuneler TÜBİTAK laboratuvarlarında da analize tabi tutuluyor.