Yerleşik İngilizler, Almanlar gibi Yakın İlgi Görmek İstiyor



Antalya bölgesinde yaşayan yerleşik İngilizler, çarşıda pazarda alışveriş yaparken Almanlara gösterilen yakın ilginin kendilerine de gösterilmesini istiyor. Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesinde yaşayan yerleşik İngilizler, bölgenin alış veriş dilinin Almanca olmasından ötürü sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Dünyaca ünlü turizm şehri Manavgat ve beldesinde yaşayan 23 İngiliz turist, alışveriş sisteminin Orta Avrupa ülke vatandaşlarına göre dizayn edildiği için ticari ilişkilerde Almanlar kadar itibar görmediklerini ifade etti. 5 yıldır Side'de yaşayan İngiliz emekli müzik öğretmeni Jackie Taylor, bunda en önemli etkenin yabancı dil bilen esnafın kendini Almanca dışında başka bir dile odaklamamış olması olduğunu belirtti. Türkiye'de İngiliz turistlerin en fazla yerleşim alanının Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye, Fethiye Ölüdeniz ile Antalya'nın Kaş ilçesi Kalkan beldesi olduğunu belirten Taylor, son 4 yıl içinde Kemer, Belek, Alanya, Manavgat ve Side'ye de yerleşmeye başladıklarını söyledi.

İngiltere'de Türkiye'ye göçen arkadaşlarının çoğunun Muğla Fethiye'ye yerleştiğini belirten Cambridge'li Grant John Maxweel, Side yerine Kalkan'a yerleşmediği için pişman olduğunu dile getirdi. Maxweel, İngilizlerin, Manavgat, Alanya ve Side'de Almanlar kadar yoğun yaşamadığı için hayatını sürdürdüğü yer kadar Fethiye'de yaşayan yurttaşları kadar kolay olmadığını aktardı. 5 yıl önce bir daha dönmemek için üzere İngiltere'den Side'ye geldiklerini belirten İngilizce öğretmeni Marianne Rice, bölge insanıyla daha kısa sürede kaynaşma ve birlikte yaşama kültürünü geliştirmek için Türkçe kursuna gittiğini kaydetti.

Manavgat Kültürler Arası Diyalog Merkezi(MAKDİM) Başkanı Mesut Bişkin, derneklerinin çalışma alanlarından birinin de turizm şehri Manavgat'ta yaşayan farklı milletlerden insanları da bir arada buluşturmak olduğuna dikkat çekti. İlçede yaptıkları kültür ve sanat etkinliklerinde Alman, İngiliz, Rus, Hollanda, Belçika ve Norveçli turistleri buluşturduklarını vurgulayan Bişkin, İngiliz turistlerin tatil ve yerleşim bölgelerinin yavaş yavaş Ege'den Akdeniz'e kaydırdığını dile getirdi.

Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Adem Şen, bölgeye gelen turist ağırlığını başta Almanlar olmak üzere yüzde 75'ni Orta Avrupa ülkeleri oluşturduğu için pazar dizaynı, tasarımı ve sergi açımını Almanlara göre yapmak zorunda olduklarını kaydetti.