Geleceği şekillendiren teknolojileri iklimlendirme sistemlerine entegre ederek Ar-Ge destekli inovatif yeniliklere imza atan Systemair HSK, 2050 yılına kadar iş yapma şeklini, çalışma alanlarını ve operasyon süreçlerini sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği odağında şekillendirmeyi ve bu çalışmalarıyla sektörünün lideri olmayı hedefliyor. Özellikle çevre ve iklim hassasiyeti çerçevesinde iklimlendirme endüstrisinde teknolojik bir değişim hedeflediklerini belirten Systemair HSKGenel Müdür Yardımcısı Ayşegül Eroğlu; yüksek kaliteli, uzun ömürlü ve düşük enerji tüketimli ürünler için yatırım ve alt yapı çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi.
Endüstri 4.0’a uyumlu ve yenilenebilir iklimlendirme sistemleri yaygınlaşmalı
Küresel olarak artan bir enerji talebiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade eden Ayşegül Eroğlu; “Kontrolsüz şehirleşme ve popülasyondaki artışa paralel olarak doğal kaynakların kullanımında ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Bu noktada, daha yeşil bir yerküre ve yaşanabilir bir gelecek için sürdürülebilir çözümlere ve teknolojik alt yapıları esas alan kapsamlı bir dijital dönüşüme ihtiyacımız var. Dünyanın yaşadığı kabuk değişimi karşısında sınırlı olan doğal kaynakların tüketiminde çok daha etkili bir bakış açısı tüm kişi, şirket ve yönetimler için küresel bir önceliğe dönüşmeli. Özellikle de iklimlendirme sektöründe bu önceliğin tüm süreçleri yöneten temel argüman olması yerküremiz için çok kritik. Biz de Systemair HSK olarak daha yeşil bir dünyaya hizmet eden Endüstri 4.0’a uyumlu ve yenilenebilir enerji kaynaklı iklimlendirme sistemlerinin yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz. Bu sayede hem ekolojik dengeyi korumayı hem de enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Dilovası’nda karbon emisyonunun azaltılması için çalışıyor
Sürdürülebilir dünya hedefine ulaşmak için hazırlanan Paris Antlaşması’nın dijital dönüşümün önünü açtığını söyleyen Eroğlu; “Ürün, sistem ve iş yapış şekillerinin dijitalleşmesi, Paris Antlaşması’nın işaret ettiği hedeflere ulaşmak için önemli bir yol açıyor. Örneğin bu antlaşmada yer alan karbon emisyonunun azaltılması için iklimlendirme endüstrisindeki dijitalizasyon yatırımları ciddi bir itici güç oluşturuyor. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle bir simülasyon çalışması başlattık. Global çapta konuyla ilgili çalışan tek Türk fabrika olarak hem yeni yatırım yaptığımız laboratuvar hem de veri merkezleriyle ilgili ürettiğimiz cihazların karbon ayak izlerinin simülasyonunu ve ölçümlerini yapıyoruz. Sonrasında bu çalışmayı Türkiye merkezli hale getirip Systemair HSK’nın tüm ürünleri içerisinde kullanacağız” sözleriyle alt yapı çalışmalarını hızlandırdıklarının müjdesini verdi.
Yeşil Havalandırma ile iklimlendirme sistemlerinde maksimum enerji verimliliği
Systemair olarak Yeşil Havalandırma (Green Ventilation) konseptiyle 2000’li yılların başından bu yana yüksek verimli havalandırma cihazları konusunda Avrupa pazarına rehberlik ettiklerinin altını çizen Ayşegül Eroğlu; “Avrupa’da yüksek verimli havalandırma cihazlarının kullanımını zorunlu kılan Ecodesign Yönetmeliği’ne uygun olarak ürettiğimiz iklimlendirme teknolojilerinin yanı sıra önümüzdeki yıllarda yürürlüğe girecek Ecodesign 2020 için de hazırız. Doğru otomasyon ve kontrol sistemlerimizle verimliliği üst düzeye taşırken yaşı ve modeli ne olursa olsun geçmişte satılmış tüm klima ve mekanik iklimlendirme cihazlarının daha verimli hale gelmesini de sağlıyoruz. Sunduğumuz ücretsiz keşif ve projelendirme sonrasında yeni bir sistem kurulumu ile işletme giderlerini düşürerek yüksek tasarrufa imkân tanıyoruz” diyerek sözleri tamamladı.
*
Systemair ve Systemair HSK Hakkında
Gerald Engström tarafından 1974 yılında İsveç’te kurulan global iklimlendirme devi Systemair, dünya çapında başta klima santralleri olmak üzere fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri alanında üretim yapıyor. Systemair; Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu, Asya ve Güney Afrika olmak üzere toplam 55 ülkede faaliyet gösteriyor, 27 fabrikasında üretim yapıyor ve toplam 6 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Dünya genelindeki 13 klima santrali fabrikasıyla Avrupa’da klima santrali pazar lideri olan Systemair, fan ve hava dağıtım ekipmanlarında da dünyada ilk üç marka arasında yer alıyor. 2019-2020 mali yılında 1 milyar Euro ciroya ulaşan İsveçli Systemair; finansal değerlendirmede en yüksek kredi notuna (AAA) sahip bir firma olarak dikkat çekiyor. Global iklimlendirme devi Systemair, ismini faaliyet alanı olan Havalandırma, Soğutma ve Klima kelimelerinden alan Türk firma HSK’nın yüzde 90 hissesini 2012 yılında satın aldı. Bugün Türkiye'nin en büyük iklimlendirme şirketlerinden biri olan Systemair HSK, 380 kişilik ekibiyle faaliyetlerine devam ediyor. Fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan Systemair HSK’nın ürün gamında; klima santralleri, fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri yer alıyor. Systemair HSK’nın, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 2018 yılında yaklaşık 28 bin metrekare alan üzerinde kurduğu fabrikası, Türkiye’nin “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold Sertifikası’na sahip ilk klima santrali fabrikası unvanına sahip. Temel misyonu “mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak” olan Systemair HSK, bu hizmeti sunduğu tüm cihazlarını Türkiye’deki fabrikasında üretiyor. Türkiye’de klima santralleri sektöründe yaklaşık son 10 yıldır pazar lideri olan Systemair HSK, yeni fabrikasıyla yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretebilecek kapasiteye sahip. Otomasyonlu klima santralleri alanında da Türkiye pazar lideri olan Systemair HSK, Türkiye’de bu hizmeti taşere etmeden fabrika çıkışı olarak sağlayabilen sayılı firmalardan biri. 25’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Systemair HSK, aynı zamanda şirketin global arenada 9 teknik merkezinden biri olarak yeniliklere öncülük ediyor.