Yerelden Genele 1. Engelsiz Hizmet Sempozyumunu



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özürlülere verilen hizmetler konusunda yerel yönetimleri bilgilendirmek amacıyla Kocaeli Çayırova Belediyesi işbirliğiyle 'Yerelden Genele 1. Engelsiz Hizmet Sempozyumu'nu düzenliyor. Genel Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, özürlülerin hayatını zorlaştıran etkenlerin başında yapılı çevrenin ve kentsel hizmetlerin özürlülerin kullanımına uygun olmamasının geldiği vurgulanıyor ve "Bu sebeple, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile ilgili tüm birimlerin umuma açık her türlü bina, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanları, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanlarını, büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerini 2012 yılı Temmuz ayına kadar özürlülerin ulaşabilirliğine uygun hale getirmeleri için gereken tedbirleri almaları hüküm altına alınmıştır" deniliyor.

Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılındaki önceliğinin 'ulaşılabilirlik'in hayata geçirilmesi olacağının bildirildiği açıklamada, Yerelden Genele 1. Engelsiz Hizmet Sempozyumu'nun da konuya bu çerçevede yeniden dikkat çekmeyi hedeflediği kaydediliyor.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılacağı ve Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ile Çayırova Engelli ve Aileleri Yardımlaşma, Dayanışma Derneği’nin destek verdiği Sempozyum’a, Türkiye genelinden valilikler, kamu kurumlarının il müdürlükleri, büyükşehir belediyeleri, Marmara Bölgesi il ve ilçe belediyeleri, üniversitelerin ilgili bölümleri, ilgili teknik meslek odaları ile ilgili sivil toplum kuruluşları katılacak.

Sempozyumda neler olacak?
 
Ulaşılabilirlik konusunda farkındalığın arttırılmasının hedeflendiği sempozyumun birinci gününde büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyelerinin ulaşılabilirlikle ilgili olarak yapmış olduğu çalışmalara yer verilecek. Ana temasını 'yerel yönetimlerin sorumlulukları'nın oluşturduğu sempozyumun ikinci gününde; engelsiz yapılı çevrenin ve kentsel hizmetlerin özellikleri, açık alanlarda ve binalarda ulaşılabilirlik durum tespiti gibi konularda kamu kurumlarının il müdürlüklerinde, belediyelerde çalışan teknik personele, üniversitelerin ilgili bölümlerindeki akademisyenlere, ilgili meslek kuruluşlarının mensuplarına yönelik bir teknik eğitim düzenlenecek. İkinci gün ayrıca, belirlenen alanlarda tespit formlarının doldurulmasıyla ilgili bir uygulamaya da yer verilecek. İstihdam, eğitim, sağlık, rehabilitasyon gibi konularda yerel yönetimlerce yürütülen özürlü hizmetleri konusunun ele alınacağı sempozyumun son gününde, yereldeki örnekler başta olmak üzere ülkemizde yürütülen öncü çalışmalara yer verilecektir. Sempozyumun son gününde ayrıca yerel yönetimler için son derece önemli olan 'ulaşılabilirlik tespit formları alan uygulaması' sonuçları da değerlendirilecek.

Marmara Bölgesi belediyeleri de kendilerine tahsis edilen yirmi adet stantta, özürlülerle ilgili olarak yapmış oldukları hizmetleri tanıtma fırsatı bulacaklar.

Sempozyuma katılım için tıklayınız