Yerden Orman Havadan Talan



İstanbul'da Acarkent ve Acaristanbul tartışmasıyla gündeme gelen orman tahribatı tam bir rant savaşına dönüştü. Kentin yeşilinin, üstelik "koruma" adı altında nasıl katledildiği hava görüntülerinden çok daha net anlaşılıyor. Her türlü rant için İstanbul'un doğasının katledildiğini kaydeden eski Orman Mühendisleri Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, "Özellikle 1980'lerden bu yana 18 bin hektar ormanlık alan, orman vasfından çıkarıldı" diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye göre, 50'yi aşkın özel ormanın bulunduğu İstanbul'u Acarkent benzeri yeni tehlikeler bekliyor.

2001'de Orman Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanlığı görevinde bulunan Prof. Dr. Kadir Erdin, o dönemde İstanbul'un ormanlarının nasıl tahrip edildiğine dair hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanlığı'na ve Başbakanlık'a ilettiklerini belirtti. Dönemin orman bakanı Nami Çağan'ın rapor üzerine inceleme başlattığını belirten Erdin, şunları söyledi:

"2B uygulamasıyla yanlış bir şekilde 2 bin 400 hektarlık alan orman kapsamından çıkarılmıştı. Uyarımız üzerine ölçümler yapıldı. Bu büyüklükte bir ormanlık alanın yanlışlıkla orman vasfından çıkarıldığı tespit edildi. Eğer biz geri aldırmasaydık, 2 bin 400 hektar orman gidecekti. Bu şekilde kaybolan çok ormanlık alan var."

Her şey para için
İstanbul'un yeşil örtüsünün sadece rant amacıyla katledildiğini vurgulayan ve bunun yasal kılıfa uydurularak yapıldığını söyleyen Erdin, yöntemleri şöyle sıraladı:
"Yasadışı gecekondular belli. Bunun dışında en tehlikelisi yasalar çerçevesinde hareket edenler. Yüzde 6 yapılaşma izni alıyorlar. Daha sonra bu yüzde 6 yapılaşmanın nasıl uygulanacağı bürokrasiye kalıyor. Sadece bu yüzde 6 için bile 4 katı inşaat yapmak gerekir. Bu sırada ekolojik düzen bozuluyor. Üstelik bu projeleri, doğayı korumak adı altında yapıyorlar. Tam bir kandırmaca var."

'Erdoğan başkanken sit kararına karşı çıktı'
Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci de 1995 yılında 3 No'lu Koruma Kurulu üyesiyken, kurulun Sarıyer, Kemerburgaz gibi ormanlık alanlarda yapılaşmayı önlemek için bu bölgeleri doğal sit alanı olarak kabul ettiklerini söyledi. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın idare mahkemesinde karşı dava açtığını anlatan Ekinci, 2 yıl süren hukuk sürecini kazandıklarını, ancak bu süre içinde yapılaşmaya engel olamadıklarını vurguladı. Ekinci, "Bu karar nedeniyle bizi koruma kurulundan aldılar" diye konuştu.

'Turistik işletme gibi gösterip talan ediyorlar'
Prof. Dr. Kadir Erdin, orman talanındaki ikinci yöntemin turistik tahsis olduğunu söyledi. Erdin şöyle konuştu: "Turistik işletme olarak gösterip ormanı talan ediyor ve kendi özel amaçları için kullanıyorlar. 49 yıllığına, golf alanı olarak kamu yararı amacıyla kiralıyor, ağaçları kesiyorlar. Bu izni nasıl olsa uzatırız diye düşünüyorlar. En önemlisi de 2B uygulaması. Orman vasfından çıkan yerleri satın alıyor, yapılaşmaya açıyorlar. Kazdıkları alanları, aldıkları duruma getirme şartı olmasına rağmen, bu kez hafriyat döküm sahası haline getirip ciddi bir kazanç daha elde ediyorlar."

Pepe'den yeni bir açıklama
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendilerine verdiği bilgiye göre, üzerinde birçok villa yapılan Kemer Country'nin turizm amaçlı kullanıldığını söyledi. Pepe "Gittim, baktım ettim. Ama turizm yatırımı yapılan yerin içinde turist mi geliyor, yerli turist mi, yabancı turist mi geliyor, devre mülk mü var, intifayla mı satıldı, bilmiyorum" dedi.

İddiaları yanıtladı
Habertürk'te yayımlanan Basın Kulübü'nde Acarkent ve Acaristanbul projesiyle ilgili eleştirilerini dile getiren Pepe, bakanlığının 49 yıllığına turizm amaçlı kiraladığı Kemer Country'deki evlerin satıldığı iddialarına yanıt verdi.

Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan görüş istediklerini, yapılan incelemede tesislerin turizm amaçlı kullanıldığına dair bilgi verildiğini dile getiren Pepe, "Bu yanıttan tatmin oldunuz mu?" sorusuna da "Kemer Country'yi defalarca denetledim. Ben elimdeki belgeye göre konuşurum" yanıtını verdi.
Kemer Country'de otel yapımı için izin istendiğini de kaydeden Pepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim Çevre ve Orman Bakanlığı olarak gerek Kemer Country, gerek diğer turizm alanları ve merkezleriyle ilgili bazı itirazlarımız, şerhlerimiz, geri çevirmelerimiz söz konusu olmuştur. Kemer Country'yle alakalı olarak, TBMM'deki Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun bir dosyası var. Dosyayla ilgili olarak bize intikal eden bilgileri arkadaşlarımız tetkik etti ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazdık. 'Bizden istedikleri yeri 5 yıldızlı otel yapacaklar' diye yeni bir başvuru gelmişti. Yeni başvuru gelince bakanlığa sorduğumuz sorunun cevabı da budur."