Yenilenebilir Enerji Tamamlayıcı mı, Alternatif mi?



Yenilenebilir enerjinin "tamamlayıcı" mı, yoksa "alternatif" bir kaynak mı olduğu konusu da tartışmalı. Rüzgar enerjisi son yıllarda Türkiye'de öne çıkan bir kaynak. Mevcut kapasitenin 27 bin megawatt olduğu Türkiye'de, rüzgar enerjisinin ilk kullanıldığı yerler Bozcaada, Çanakkale ve Bandırma.

Bandırma'da 20 rüzgar türbininden yılda 120 milyon kilowatt/saat, yani 110 bin nüfuslu Bandırma'nın sanayi bölgesi dışında tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik üretiliyor.

Dünyada 2010 yılında kullanılacak enerjinin yüzde 10'unu rüzgardan sağlanması hedefleniyor. 2020 için ise hedef yüzde 50.

ABD Enerji Bakan Yardımcısı Vekili Alan Hegburg: "Rüzgar ve güneş gibi enerji çeşitleri enerji pazarında yer almak zorunda. Burada esas konu, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla talebi karşılayabilmesi için ne yapılması gerektiği..."

Rüzgar enerjisi yetersiz

Türkiye'de rüzgar enerjisi üretimi henüz istenilen düzeyde değil:

Gazi Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkesi Müdürü Prof. Dr. Zühtü Uysal: "Nükleer enerjiden elde edilecek enerjiyi niye güneşten, rüzgardan elde etmek için çaba göstermedik diye insan üzülmüyor değil..."

TÜREB Başkanı Murat Durak: "Rüzgarlarımız boşa akıyor. Önceden 'su akar Türk bakar' denirdi şimdi yel esiyor Türkiye bakıyor bu da beni üzüyor."

Türkiye su kaynaklarından elde edilen enerji alanında daha ileri bir noktada. Türkiye'de hidroelektrik santral sayısı 135. Var olan kaynaklarının sadece yüzde 21'i kullanımda.

Dünyada hidroelektrik üretim potansiyelinin yarısının geliştirilmesi bile sera gazı emisyonlarının yüzde 13 oranında azalmasını sağlayacak nitelikte.

Farklı görüşler mevcut

Temiz enerjinin tamamlayıcı mı, yoksa alternatif mi olduğu tartışmasında ise görüşler farklı:

ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Labaratuvarı Yetkilisi Dr. David Simms: "Temiz enerji hiçbir zaman dünyanın tek enerji kaynağı olamaz. Kaynak çeşitliliği şart. Ne kadar çok seçenek olursa o kadar iyi."

Prof. Dr. Zühtü Uysal: "Türkiye'de şanslıyız. Bu enerjilerden faydalanma imkanımız çok fazla. Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjinin tamamına yakını bu iki kaynaktan sağlanabilir."

Güneş enerjisine gelince. Sonsuz bir kaynak olan güneş enerjisinin Türkiye'de kullanımı daha çok konutlarda sıcak su ihtiyacı için.

Biyokütle yani, bitki ve hayvan kökenli her tür organik atıktan elde edilen enerjide ise, Türkiye'de henüz deneme amaçlı çalışmalar yapılıyor.