''Yenilenebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı Oluşturulmalı''



TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ''VI. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu''nun sonuç bildirgesinde, Türkiye Genel Enerji Strateji Belgesi ve Faaliyet Planı ile buna bağlı Yenilenebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı oluşturulması gerektiği belirtildi.

''VI. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu''nun sonuç bildirisi yayınlandı. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesinden yapılan açıklamada, ''VI. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu''nun 21-22 Ekim 2011 tarihlerinde Kayseri Hilton Otel'de gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Sempozyumun sonuç bildirgesinin öneriler bölümünde, enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde sunulmasının temel bir enerji politikası olması gerektiği belirtildi.

Önümüzdeki yıllarda yaşanması beklenen enerji sıkıntısının aşılması için tasarrufa, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması gerektiği ifade edilen sonuç bildirgesinde, özetle şu önerilere yer verildi:

''Enerjinin üretimi ve yönetiminde en temel unsur olan insan kaynağımızın eğitimi, istihdamı, ücreti gibi konular enerji politikalarının temeli olmalıdır.

Türkiye Genel Enerji Strateji Belgesi ve Faaliyet Planı ve buna bağlı Yenilenebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planı oluşturulmalıdır. Bu strateji belgesi tüm tarafların yer aldığı katılımcı bir süreçle hazırlanmalıdır. Toplumun tüm kesimlerinin ve konunun tüm taraflarının görüşlerini ifade edebileceği geniş katılımlı bir Ulusal Enerji Platformu oluşturulmalıdır.

Elektrik üretim tesisi yatırımlarının her aşaması kamu tarafından planlanmak, yönetilmek, yönlendirilmek ve denetlenmek kaydıyla, bu yatırımların doğrudan kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Santral kurulacak yerlerin envanterleri önceden çıkarılmalıdır. Belirlenecek alanların, tarım, çevre ve imar vb. arazi kullanımı açısından diğer kullanım alanları ile çakışmamasına ve bölge halkının yaşam hakkını olumsuz yönde etkilememesine azami dikkat gösterilmelidir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yerinden üretim kaynakları olması nedeniyle iletim ve dağıtım kayıplarını minimize edecek şekilde ve üretilen enerjinin azami olarak bölgede tüketimi sağlanacak şekilde planlaması yapılmamaktadır.

Enerji yatırımlarında çevreye verilen zararın asgariye indirilmesi temel bir ilke olmalıdır''.