Yenikapı sahilinin doldurulup 1 milyon kişi kapasiteli miting alanı yapılmasına uzmanlardan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, denize dolgu yapılmasının ekosistemi bozacağına dikkat çekiyor.
1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, yeni yapılacak meydanın tarihi yarımadanın silüetini ve topoğrafyasını bozacağını ve arkeolojik mirası etkileyeceğini belirtmesine rağmen proje Çevre ve Şehiriclik Bakanlığı onayıyla geçmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları ile ilgli tartışmalar esnasında yeni miting alanı olarak gösterdiği Yenikapı'daki projenin adı "İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı".
Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridinde inşa edilecek meydan için denizin dibi taşla doldurulacak; hemen yanında 8500 yıllık UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan, kentsel ve arkeolojik sit alanı mevcut.
"Hem denizi pisletir hem de ekosistemi bozar"
ÇMO Başkanı Bozoğlu, dünyada gelişmiş ülkelerde uygulanmayan dolgu sisteminin her açıdan bir çevre felaketi anlamına geleceğini söyledi.
"Denize ait olmayan beton yığınını oraya koyarak dolgu yapmanız denizi kirletmek anlamın gelir. Bu tıpkı denize çöp poşeti atmak gibi bir şey. Marmara ve Karadeniz'deki kirliliğin nedeni oradaki biyoçeşitliliğin azalarak canlıların ölmesi. Yani denizi doldurarak hem inşaat kaynaklı bir kirlilik oluşacak, hem de ekosistem bozulacak.
"Doğa depremde hakkını geri alır"
Bozoğlu, dolgu sisteminde deprem riskine de dikkat çekti: "Bunun en yakın örneğini Karadeniz sahil yolunda gördük; her yerinde çökmeler oluştu. Düzce depreminde de genelde dolgu üzerine yapılan yerler yok oldu. Dolgu işinden vazgeçilmesi lazım. Denizin bir parçası değil dışarıdan gelip beton yığıyorsunuz. Doğaya bu kadar müdahale etmemek gerekiyor; çünkü doğa hakkını geri alıyor."
"Miting insan olan yerde yapılır"
Yüksek lisansını da şehir planlama üzerine yapan Bozoğlu, Başbakan'ın "kentin silueti bozuluyor" eleştirisini hatırlatarak şöyle konuştu.
"Kentsel yönetime bakınca mitingler halka açık alanlarda yapılmalı. İstanbul'da Taksim ve Kadıköy, halkın rahatlıkla girip çıkabileceği ve yıllardır haklarını aradıkları bir alan. Şimdi insanları kapalı bir yere sıkıştırınca İstanbul'un sosyal ve kültürel silueti de yok olmuş oluyor."
Projede neler var?
Miting, konser veya fuar alanı olarak kullanılmak üzere 700 bin ile 1 milyon kişi kapasiteli mekan yer alacak. Alanda 2 bin 200 araç kapasiteli açık otopark, 760 otobüs kapasiteli açık otopark olacak. 715 bin metrekarenin 450 bin metrekaresi yeşillendirilerek, park olarak hizmet verecek.
Meydanda bir sahne, sağlık, idari ve güvenlik birimleri için kulübeler, kafe, büfe, restoran ve sergi alanları ile ahşap iskeleler ve engelli locaları olacak. Meydanın altına, 2.5 milyon nüfusun atıksuyunun arıtılacağı "İleri Biyolojik Arıtma Tesisi" kurulacak.