AKP ve MHP oylarıyla geçen yılın son günlerinde yerli kömür yakıtlı eski santraller için çevre mevzuatına uyum konusundaki muafiyet süresi 2.5 yıl uzatılmış, tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmişti. Bu santrallerden 5’i 1 Ocak’ta yükümlülükleri gerçekleştirene kadar kapatılmış, birine kısmi izin, dördüne iyileştirme yapmaları kaydıyla Haziran 2020 sonuna kadar geçici çalışma izni verilmiş, 3 santralin ise yükümlülükleri yerine getirdiği bildirilmişti.
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Grubu üyesi Orhan Aytaç,“Geçici faaliyet belgesi verilen santral ünitelerinin hepsine Baca Gazı Kükürt Arıtma tesisi diye ‘kuru soğurucu püskürtme’ sistemi monte edilmiştir. Başka bir iyileştirme yapılmamıştır.” dedi.
Aytaç kuru soğutucu püskürtme sisteminin kükürt tutma veriminin genelde yüzde 50 - 80 arasında olduğunu belirtilerek, “Ancak ülkemizdeki kömürlerin içindeki kükürt oranı ve yandıktan sonra oluşan kül miktarı çok fazla olduğu için ve santrallerimizde halihazırda var olan altyapı kısıtından bu sistemden verim alınması mümkün değildir.” şeklinde konuştu.
Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram ise “Bu santrallerin hangi yatırımların yapılarak hangi standartların uygulanarak açıldığını bilmiyoruz. Zonguldak, Afşin Elbistan gibi hava kirliliği oranlarının çok yüksek olduğu ve sistematik olarak hava kirletici limit değerlerinin aşıldığı bölgelerde bu santrallerin bir gün bile çalışarak insan sağlığını tehdit etmesine izin verilmemeli. Koronavirüs salgınının bize bir kez daha temiz hava hakkının ne kadar hayati olduğunu gösterdiği bu günlerde filtresiz çalışan santraller acilen kapatılmalı.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.