Yeni, Yeşil Kentsel Gelişim Modeli: Tianjin Eko-Kenti



Tianjin Eko-Kenti, Singapur ve Çin hükümetleri arasında ortaklık ile gelişen yeni bir kent. Sosyal ahenge sahip, çevre dostu, kaynak tasarruflu ve uyumlu Tianjin Eko-Kenti diğer Çin şehirlerinde tekrarlanabilir bir model olarak tasarlandı. Söz konusu kent, şehir planlama, çevre koruma, kaynakların korunması, altyapı geliştirme konularında uzmanlık ve deneyimlerin yaşadığı yoğun değişimin parlak bir sonucu.

Tanjin kentinde geliştirilen yeni, yeşil gelişim modeli, çok boyutlu ve esnek bir planlama yaklaşımına sahip. Kentsel gelişimin belli bileşenlerine odaklanarak plan üretmek yerine uzunca bir sürece yayılan ve kentsel gelişimi bütün bileşenleri ile ele alan sağlıklı bir kentsel büyümeyi hedefliyor.

Toplam 350.000 yaşayanı bünyesinde barındıracak olan Tianjin Eko-Kenti; vadiler, yürüyüş parkurları ve yeşil alanlar ile bütün bunların ortasında yükselen konut kulelerinin dengesine ve peyzaj tasarımının özelliklerine güçlü bir vurgu yapıyor. Subrana Urban Planning Group tarafından oluşturulan taslak planda kent, peyzaj ve plan etapları açısından farklılık gösteren yedi temel bölgeye ayrılmış durumda.



Plan kapsamında düzenlenen yedi temel bölge ise; ‘Lifescape’, ‘Eco-Valley’, ‘Solarscape’, ‘Urbanscape’, ‘Windscape’, ‘Earthscape ‘ve ‘Eco-Corridors’ olarak sıralanıyor.

Söz konusu yedi bölge ve bu yedi bölgenin sağladığı çeşitlilik aracılığıyla kent sakinleri,  kademeli geçişlerin hakim olduğu teraslı ‘Earthscape’ bölgesinden daha organik bir topografyaya sahip ‘Lifescape’ bölgesine kadar farklı peyzaj kademelerine sahip alanlara ulaşabilecekler. ‘Lifescape’ bölgesinin hemen kuzeyinde yer alan ‘Solarscape’ bölgesi ise Eko-Kentin yönetim birimi olarak hizmet verecek ve kentin kamusal merkezi olarak tanımlanacak.

Çok katmanlı, kompakt konsepte uygun olarak ‘Urbanscape’ Eko-Kentin çekirdeği olacak ve yüksek yoğunluğa sahip binalarla daha kompakt bir yapı sergileyecek, ayrıca Eko-Kentin yine bu bölgesinde düşey alanın aktif kullanımı için çeşitli seviyelerde asma köprüler kullanılacak. ‘Urbanscape’ bölgesinin tam tersi olan ‘Eathscape’ ise kentin banliyösü niteliğinde olacak ve yeşil alan kullanımını arttıracak şekilde tasarlanmış basamaklı bir mimariye sahip olacak. Küçük bir göl ile çevrili asırlık köy olan ‘Windscape’ bölgesi ise kent sakinlerine nefes alma, rahatlama ve rekreasyon faaliyetleri anlamında hizmet verecek.



Tianjin Eko-Kentinin kentsel ulaşım altyapısı ise büyük oranda gelişmiş hafif raylı sistem ile çözülecek. Bu anlamda söz konusu bölgeler hafif raylı sistem aracılığıyla birbirine entegre edilecek. Bu, aynı zamanda kentteki karbon salımınını da düşürecek bir uygulama.

Yoğun peyzaj ve yeşil alan kullanımına ek olarak proje kapsamında; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, yağmursuyu toplamaya yönelik geliştirilen etkin bir altyapı sistemi başta olmak üzere pek çok sürdürülebilir teknolojiler kullanılacak.









Master Plan





Eco-Corridors





Eco-Valley





EarthScape





Solarscape





Urbanscape





Urbanscape





Windscape