Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin 31 Mart 2019 Mahallî İdareler Genel Seçimleri Manifestosu’nu açıkladı. Türkiye'de il ve ilçe merkezlerinde yaşayan nüfusun, toplam nüfusun yüzde 80'ini aştığına, dünya nüfusunun yüzde 55'inin şehirlerde yaşadığına işaret eden Erdoğan, şehirlerde yaşayan insan sayısı artarken, küresel ölçekte gelir dağılımının giderek bozulduğunu ifade etti. Ekolojik tahribatın dünyanın geleceğini daha çok tehdit ettiğine değinerek, bu tablonun kendilerini, belediye hizmetleri üzerinde daha çok düşünmeye sevk ettiğini belirtti, şehirlerin uzun süredir malul olduğu sıkıntıların temelinde; insan bir kenara bırakılıp, bireysel hırslar elinde şekillendirmenin yattığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde belediye izleme-değerlendirme sistemi kurulacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirler için kısa, orta ve uzun vadeli strateji belgeleri hazırlayacaklarını ve şehirlerle ilgili ilgili tüm planları, projeleri, yatırımları, hizmetleri bu strateji belgeleri üzerinden takip edeceklerini açıkladı. Bu süreçleri tüm belediyelerde takip etmek için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir izleme-değerlendirme sistemi kuracaklarını sözlerine ekledi.
Tüm canlıların güven içinde yaşadığı şehirlere sahip olmanın huzuruna kavuşacağız
Erdoğan, Türkiye'yi, bugüne kadarki uygulamaların ötesinde, 'yeni şehircilik vizyonu' ile buluşturacaklarını vurguladı ve açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Şehirlerimizi, insan fıtratına uygun, medeniyet ve kültür değerlerimizle yoğrulmuş daha çok hizmetle donatacağız. Şehir plancılığında ve imar uygulamalarında, coğrafyamızın tüm birikimine sahip çıkan, Selçuklu mimarisinin sadeliğini, Osmanlı mimarisinin zarafetini ve günümüzün modern çizgilerini meczeden bir anlayışı yaygınlaştıracağız. İnsanlarıyla birlikte ağacından hayvanına kadar tüm canlıların güven içinde yaşadığı şehirlere sahip olacağız."
11 başlık altında yeni dönemdeki belediyecilik anlayışlarının açıklanan başlıkları:
1. Şehir Planları: Uzun vadeli ve hakkaniyete uygun şekilde hazırlanacak.
2. Altyapı ve Ulaşım: Altyapı ve ulaşım sorunları tüm şehirlerimizde tamamen çözülecek.
3. Kentsel Dönüşüm: Çalışmalar bölgelerin özelliklerine ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre yürütülecek.
4. Benzersiz Şehirler: Şehirlerimiz kendi hikâyelerine uygun şekilde geliştirilecek.
5. Akıllı Şehirler: Teknolojinin tüm imkânları insanımızın ve şehirlerimizin emrine sunulacak.
6. Çevreye Saygılı Şehirler: Belediye hizmetlerinde tabiattaki canlı veya cansız tüm varlıklarla uyum gözetilecek.
7. Sosyal Belediyecilik: Doğrudan insana dokunan hizmetler ve projeler yaygınlaştırılacak.
8. Yatay Şehirleşme: Tabiatla bütünleşen, aile, mahalle ve komşuluk kültürünü ihya eden örnek yerleşim alanları kurulacak.
9. Halkla Birlikte Yönetim: Şehirle ilgili tüm önemli kararlar orada yaşayanlarla birlikte alınacak.
10. Tasarruf ve Şeffaflık: Belediyelerin kaynakları hem doğru hem de açık şekilde kullanılacak.
11. Değer Üreten Şehirler: Kültür ve ekonomi başta olmak üzere her alanda hayat kalitesini yükseltecek yaklaşımlar geliştirilecek.