Yeni Projeye Eski Sözleşme



Dikmen Vadisi 4. ve 5. etap kentsel dönüşüm projelerinin iptal edilmesi ile birlikte, projeye bağlı olarak belediye ile hak sahipleri arasında imzalanan ve hükümsüz kalan sözleşmeler Ankara Anakent Belediye Meclisi’nin aldığı kararla yeniden yürürlüğe sokuldu. Dikmen Vadisi halkı, Bakanlar Kurulu kararıyla Belediye Yasası’nın 73. maddesi değiştirilerek projenin yenilendiğini ancak eski sözleşmenin geçerliliğini koruduğunu söylediler. Hak sahipleri eski sözleşmeleri kabul etmiyor.

Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi Dikmen Vadisi’nin 4. ve 5. etabını 2006 yılında kentsel dönüşüm projesi ilan etti. Anakent Belediye Meclisi’nin 2006 yılı Şubat ayında aldığı kararla projeye uygun olarak vadideki 1060 arsa sahibiyle sözleşme imzalandı. Dikmen Vadisi 4. ve 5. etap projeleri Mayıs 2009’da belediye meclisi kararıyla iptal edildi ve proje öncesi duruma dönülmesi kararı alındı. Bakanlar Kurulu kararıyla Belediye Yasası’nın 73. maddesinde yapılan değişiklikten sonra Anakent Belediyesi, Dikmen Vadisi 4. ve 5. etap projelerini değiştirerek yeniden kentsel dönüşüm alanı ilan etti ve projenin adı “Dikmen Vadisi Son Etap” oldu. Anakent Belediye Meclisi, 9 Ağustos 2010 tarih kararı ile de iptal edilen projeye dayanılarak, arsa sahipleri ile belediye yönetimi arasında imzalanan sözleşmelerin yürürlülüğünün aynen süreceğini ilan etti. Dikmen Vadisi’nde belediye ile uzlaşan yurttaşlar, bu duruma belediye önünde yaptıkları eylemde, “Eski sözleşmeleri tanımıyoruz. Yeni projeye yeni sözleşme istiyoruz” diyerek karşı çıktılar.

Yurttaşlar, idari yargı kararlarına karşın iptal edilen projenin sözleşmesinin yeniden yürürlüğe sokulmasının kendilerini mağdur ettiğini savundular. Yürürlüğe sokulan sözleşmeye göre, yurttaş sözleşmeyi imzaladıktan sonraki 7 gün içerisinde elektrik, su, vergi ve doğalgaz gibi bütün borçlarını ödeyecek, iptal veya bedel arttırımı gibi bir dava açamayacak. “Hak sahibinin ödemeleri” bölümüne göre de 400 metrekare tapu tahsisi bulunan yurttaş, belediyenin kendisine vereceği 100 metrekarelik daire karşılığında 30 bin TL ödeyecek. Sözleşmenin “Anakent Belediyesi’nin taahhütleri” bölümüne göre ise, belediye yönetimi hak sahibine 100 metrekarelik bir arsa verecek ve anahtar teslimine kadar 250 TL kira yardımı yapacak.

‘Tehdit altında imzaladık’

Yurttaşlar imzaladıkları sözleşmede, vaat edilen dairenin anahtar teslim tarihinin belirtilmediğini, zamanında teslim edilmemesi durumunda evsiz kalacaklarını, gecikmelerden doğan ek zararların giderilmesine yönelik güvence verilmediğini belirtti. Bu nitelik ve niceliklere sahip bir sözleşmeyi niye imzaladıkları sorusu karşısında ise yurttaşlar, “Ne yazık ki, o günün koşullarında, aleyhimize olan bu sözleşmeleri, kamulaştırma baskısı ve yıkım tehditleri altında imzaladık. Evlerimizi terk etmek zorunda kaldık” yanıtını verdiler.