Özkaynak yetersizliği nedeniyle bir süredir yapımı askıya alınan üç karayolu ulaşım projesi yeniden gündeme geliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, ilk aşamada İzmit Körfez geçişi ile daha sonra İstanbul 3. Boğaziçi ve Çanakkale boğaz köprülerinin, bütçe dışı kaynaklardan karşılanması için girişimlerini hızlandırdı.
Yaklaşık 2.5 milyar doları bulan İzmit Körfez geçişi projesi konusunda, öncelikli olarak "yap-işlet-devret" modeline göre yeniden ihaleye çıkılması bekleniyor. Bu konuda daha önce açılan ve iptal edilen iki uluslararası ihalenin ardından, bölgede yaşanan deprem sonrasında İzmit Körfez geçişi projesinin yeniden etüt edilmesi bekleniyor. İstanbul-Bursa-Balıkesir-İzmir otoyolunun başlangıcı olan İzmit körfez geçişi bölümü, İstanbul-Ankara otoyolunun İzmit Dilovası kesiminde yapılacak bir kavşaktan başlayacak, İzmit Körfezi'ni Karaburun-Dilburnu arasında 3 km uzunluğunda sabit bir yapı ile geçerek Orhangazi'ye ulaşacak. Toplam 44 km uzunluğunda olacak otoyolun Körfez geçişinde altı şeritli otoyol inşa edilecek.
Yine 3. Boğaz Geçişi
Ulaştırma Bakanlığı Tüp Geçiş hazırlıklarını sürdürürken Karayolları Genel Müdürlüğü'nce programa alınan ve finansmanın bütçe dışı kaynaklardan sağlanması öngörülen İstanbul 3. Boğaz geçişiyle ilgili, güzergâh belirleme çalışmaları henüz netlik kazanmadı.
İlgili kuruluşlarla yapılacak çalışmalar ve yeni güzergâhın belirlenmesinden sonra, köprünün yapımının öncelikli olarak "yap-işlet-devret" modeline göre gündeme geleceği belirtiliyor. 3. Boğaz geçişi yatırımının çevre ve bağlantı yolları ile birlikte yaklaşık 1 milyar dolara malolması planlanıyor. Ancak ilgililer, İstanbul'un Anadolu ve Trakya yakaları arasındaki trafik sorununa çözüm getirecek İstanbul Boğazı üçüncü karayolu geçişi projesi kapsamında, değişik seçenekler konusunda ön etütler yapıldığını ve projenin ne zaman, nerede ve hangi finansman modeli ile yapılacağı konusunda henüz bir karar oluşmadığını belirttiler.
Çanakkale Köprüsü
Çanakkale Boğazı'nda, Kilitbahir ve Sarıçay arasında, altı şeritli ve tek kutu kesitli bir çelik köprü olarak projelendirilen bir köprünün de, "yap-işlet-devret" modeline göre inşa edilmesi öngörülüyor.
Bazı İspanyol firmalarının ilgilendikleri Çanakkale Boğazı köprüsü, üç önemli viyadük ve çevre yolları bağlantısı ve otoyollarla birlikte toplam 13.7 kilometre uzunluğunda olacak. Çanakkale ve Eceabat çevre yollarını da içine alan projenin bağlantı ve çevre yolları ile birlikte yaklaşık 500 milyon dolara malolması planlanıyor.